25+ Resistive Circuits Questions

                     

These are Resistive circuits Questions for Basic electrical and electronics engineering

1. Where voltage division problem arises
a) Series connected resistors
b) Parallel connected resistors
c) When resistors are equal
d) Both series and parallel resistors.
Answer: a

2. Where current division problem arises
a) Series connected resistors
b) Parallel connected resistors
c) When resistors are equal
d) Both series and parallel resistors.
Answer: b

3. If there are 3 Resistors R1, R2 and R3 in series and V is total voltage and I is total current then Voltage across R2 is
a) V R3/ R1 + R2 + R3
b) V R2/ R1 + R2 + R3
c) V R1/R1 + R2 + R3
d) V
Answer: b

These are Resistive circuits Questions for Basic electrical and electronics engineering

4. For a parallel connected resistor R1, R2 and a voltage of V volts. Current across the first resistor is given by
a) I R1
b) I R2
c) I R1 / R1 + R2
d) I R2 / R1 + R2
Answer: d

5. R1 = 1Ω, R2 = 3Ω, R3 = 5Ω and R4 = 7Ω connected in series. Total voltage = 20V, Current I, V2 =?
a) I = 1.23, V2 = 3.75
b) I = 1.25, V2 = 3.75
c) I = 1.15, V2= 3.73
d) I = 1.16, V2 = 3.72
Answer: b

These are Resistive circuits Questions for Basic electrical and electronics engineering

6. R1 = 1Ω, R2 = 3Ω, R3 = 5Ω and R4 = 7Ω connected in parallel. Total Current = 23A. Then V, I1 , I2 =?
a) 12.26v, 1.725, 2.875
b) 12.23v, 2.875, 1.725
c) 11.26v, 1.95, 1.74
d) 11.23v, 1.74, 1.95
Answer: a

7. Voltage division is necessary for parallel resistance networks
a) True
b) False
Answer: b

8. Why is current division necessary?
a) In series current is the same
b) In parallel current differs
c) Because the voltage is also different
d) Because of Kirchhoff’s laws.
Answer: b

9. The Wheatstone Bridge is mainly used to measure ______________
a) Currents
b) Voltages
c) Node potentials
d) Resistances
Answer: d

10. Lower resistances are difficult to measure using Wheatstone bridge circuit because of ____________
a) Leakage currents
b) I2R effects
c) Power dissipation
d) Thermal breakdown
Answer: b

These are Resistive circuits Questions for Basic electrical and electronics engineering

11. If P/Q=1, unknown resistance S=1000Ω and R could be varied from 0 to 100Ω then the bridge could be ___________
a) A balanced circuit
b) A rectified circuit
c) An unbalanced circuit
d) An identical circuit
Answer: c

12. The other name for Delta connection is ___________
a) Star connection
b) Pi connection
c) T connection
d) Y connection
Answer: b

13. Star connection can also be called as Y (or) T connection.
a) True
b) False
Answer: a

These are Resistive circuits Questions for Basic electrical and electronics engineering

14. If R2 = RC RA / (RA +RB +RC ) then R3 equals?
a) RA RB / (RA +RB +RC )
b) RC RA / (RA +RB +RC )
c) RB RC / (RA +RB +RC )
d) RX RA / (RA +RB +RC )
Answer: a

15. The star and delta networks would be electrically equal if resistances measured between any pair of terminals __________
a) Is different
b) Greater in star
c) Greater in delta
d) Is equal
Answer: d

These are Resistive circuits Questions for Basic electrical and electronics engineering

16. A Wheatstone bridge is balanced when the galvanometer shows __________ reading.
a) 0A
b) 1A
c) Infinity
d) -1A
Answer: a

17. __________ are difficult to measure using Wheatstone bridge.
a) Higher resistances
b) Currents
c) Lower resistances
d) Voltages
Answer: c

18. ____________ helps in current measurement by placing it in ____________ with the circuit element.
a) Voltameter, Parallel
b) Ammeter, series
c) Voltmeter, series
d) Ammeter, parallel
Answer: b

19. An ideal voltmeter has ___________ equivalent resistance and ideal ammeter has ___________ equivalent resistance.
a) Unity, Unity
b) Zero, infinite
c) Infinite, Zero
d) Zero, Zero
Answer: c

20. Continuous voltages (or) current signals are measured using
a) Tachometers
b) Sonometers
c) Analog meters
d) Digital meters
Answer: d

These are Resistive circuits Questions for Basic electrical and electronics engineering

21. Digital meters are preferable than analog meters.
a) True
b) False
Answer: a

22. A 20mv, 1mA d’Arsonval movement is used in an ammeter whose full-scale reading is 10 mA. Determine RA.
a) 2.222Ω
b) 6.667Ω
c) 5.92Ω
d) 3.333Ω
Answer: a

23. A 25mv, 2mA d’Arsonval movement is to be used in voltmeter whose full scale reading is 100v. The resistance inserted by 100v meter into circuit is ___________
a) 1 * 105Ω
b) 1 * 106Ω
c) 1 * 104Ω
d) 1 * 103Ω
Answer: a

24. An ideal voltmeter functions as __________ circuit.
a) A short
b) An open
c) A power
d) An infinite
Answer: b

25. An ideal ammeter functions as __________ circuit.
a) A short
b) An open
c) A power
d) An infinite
Answer: a

These are Resistive circuits Questions for Basic electrical and electronics engineering

26. A 100mv, 5mA d’Arsonval movement is to be used in an ammeter whose full-scale reading is 1A. Calculate RA.
a) 0.7 ohms
b) 0.5 ohms
c) 0.1 ohms
d) 0.2 ohms
Answer: c

27. A 122mv, 12mA d’Arsonval movement is to be used in voltmeter whose full scale reading is 120v. The resistance inserted by 120v _____________
a) 1200Ω
b) 12000Ω
c) 1000Ω
d) 10,000Ω
Answer: d

28. The below circuit is valid.

Resistive Circuits Questions
Resistive Circuits Questions

a) False
b) True
Answer: b


These are Resistive circuits Questions for Basic electrical and electronics engineering

More in this category:- Click Here


* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first.