50+ AutoCAD MCQs

                     

1. In AutoCAD 2D Modelling, which axis is not accessible for drafting?

  1. X
  2. Y
  3. Z
  4. WCS

Answer: C) Z

2. A Polyline can be broken into individual lines and arcs using which of the following command?

  1. BREAK
  2. TRIM
  3. EXPLODE
  4. OVERKILL

Answer: C) EXPLODE

3. Origin of the AutoCAD drawing space is,

  1. 0,0
  2. 1,0
  3. 0,1
  4. 1,1

Answer: A) 0,0

4. Scrolling of mouse can perform which following action?

  1. Zoom in / zoom out
  2. pan & scan
  3. extents / all
  4. scale

Answer: C) extents / all

5. In AutoCAD, the number of workspaces is,

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: B) 2

6. Is there any difference between Command Plot and Print?

  1. plot command prints only big plans
  2. The plot command for CNC (CAM)
  3. No difference
  4. print command can print up to A3 size paper

Answer: C) No difference

7. Find the false statement in regards with “If an array is made associative”.

  1. You can’t use Boolean operations on the array elements
  2. To make the array non associative you need to use explode command on it
  3. The array can be edited again by selecting it
  4. The array can’t be modified in any way once it is made associative

Answer: D) The array can’t be modified in any way once it is made associative

8. An open area can be filled with which of the following gradient:

  1. Gap
  2. Tolerance
  3. Transparency
  4. Open

Answer: B) Tolerance

9. The shortcut to start a table is,

  1. T
  2. TA
  3. TBL
  4. TABLE

Answer: D) TABLE

10. What is the shortcut for zoom command?

  1. Z Command
  2. Rotate mouse wheel
  3. ZOOM Command
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

11. To select a set of objects in the workspace, what should be done?

  1. By a crossing window drawn from right to left
  2. By a crossing window drawn left to right
  3. Shift + clicking on the objects
  4. None of the above

Answer: A) By a crossing window drawn from right to left

12. A line shows its dimension as 14.52. What is the precision of this line?

  1. [0.0]
  2. [0.00]
  3. [0.000]
  4. Display of length has nothing to do with precision

Answer: B) [0.00]

13. Model Tab and Layout Tab can be majorly distinguished as,

  1. The Model tab is used for drawing in 3D and a Layout is used for drawing in 2D
  2. The Model tab is where you create the drawing, and a Layout tab represents the sheet that you will plot or print on
  3. The colour of the background
  4. The Model tab displays the drawing you are copying from and the Layout tab is where you lay out the new drawing

Answer: B) The Model tab is where you create the drawing, and a Layout tab represents the sheet that you will plot or print on

14. Shortcut key for Multileader in AutoCAD 2022,

  1. ML
  2. MLN
  3. MLEADER
  4. MULTI

Answer: C) MLEADER

15. To bring a particular area of the workspace in focus, what command should be used?

  1. Zoom Extents
  2. Zoom Window
  3. Zoom Dynamic
  4. Zoom All

Answer: B) Zoom Window

16. What are the various options from left to right and the opposite direction?

  1. Choose a different category of objects
  2. Select objects according to their colour
  3. Select objects according to their position
  4. No difference

Answer: B) Select objects according to their colour

17. Shortcut for Trim command is,

  1. T
  2. TR
  3. TI
  4. X

Answer: B) TR

18. A Boolean operation that is used to select interfering region between solids,

  1. Union
  2. Intersect
  3. Subtract
  4. None of the above

Answer: B) Intersect

19. What command allows us to select objects based on some status?

  1. Properties
  2. Qselect
  3. Pselect
  4. Attributes

Answer: B) Qselect

20. If you change the scale list a project that I have started from 1:50 1:10 then,

  1. You will have to start over
  2. You should not raise the objects already exist (scale) by 5
  3. You will not need to change anything in hitherto methodology
  4. Should be converted into new items that will add based on the new scale

Answer: A) You will have to start over

21. A line 4mm in length inclined at 75 degrees to the x- axis can be represented as,

  1. will write 0 <75
  2. will write 0 <15
  3. will write 4 <15
  4. will write 4 <75

Answer: C) will write 4 <15

22. How will you create a line representing length 15 units at an angle of 30 degrees with respect to the positive direction of the X-axis and the first point of the line is not at the origin?

  1. 30<15
  2. 15<30
  3. @30<15
  4. @15<30

Answer: D) @15<30

23. Which of the following options cannot be used to represent a line?

  1. Yards
  2. Parsecs
  3. Microns
  4. Grads

Answer: D) Grads

24. A fillet command is used to produce,

  1. Sharp corners
  2. Round corners
  3. Both of the above
  4. None of the above

Answer: C) Both of the above

25. Which one of the following is not a property of an object?

  1. Line weight
  2. Measure
  3. Hyperlink
  4. Elevation

Answer: B) Measure

26. In MLine tool editor, symbol tool can be found on which panel?

  1. Tools
  2. Insert
  3. Options
  4. Formatting

Answer: B) Insert

27. What is the default design workspace in AutoCAD 2022?

  1. AutoCAD Classic
  2. Drafting & Annotation
  3. 3D Basics
  4. 3D Modelling

Answer: B) Drafting & Annotation

28. What time (according to the clock) are 180 degrees according to the conventional time?

  1. 12 exactly
  2. 6 exactly
  3. 9 exactly
  4. 3 exactly

Answer: C) 9 exactly

29. Which coordinate option can be used to reset the orientation of UCS to its default?

  1. UCS, World
  2. UCS, Named UCS
  3. UCS, Previous
  4. UCS Icon, Properties

Answer: A) UCS, World

30. An object can be obtained from a block by using,

  1. EXPLODE
  2. OVERKILL
  3. REDEFINE
  4. UNGROUP

Answer: A) EXPLODE

31. The symbol that shows snap point to the closet point,

  1. With circles and dots in the centre
  2. With two triangles
  3. With three orthogonal
  4. With Diamond

Answer: C) With three orthogonal

32. In order to measure the dimensions of a land, the surveyor uses which of the following system,

  1. No one method
  2. Related cartesian coordinates
  3. Absolute polar coordinates
  4. None of the above

Answer: A) No one method

33. The command that is used to convert a block into a drawing object,

  1. EXPLODE
  2. OVERKILL
  3. REDEFINE
  4. UNGROUP

Answer: C) REDEFINE

34. The function of a polar array is to create object,

  1. In a grid pattern
  2. In a circular pattern
  3. In a straight line
  4. All the above

Answer: B) In a circular pattern

35. Fillet in various corners can be created simultaneously using which command,

  1. Loop
  2. Chain
  3. Multiple
  4. Edge

Answer: A) Loop

36. The command used to convert separate entities into a polyline,

  1. Union
  2. Subtract
  3. Join
  4. Polyline

Answer: C) Join

37. Command used to create a rectangle 8 units in length and 6 units in width, starting not from the origin,

  1. 8,6
  2. 6,8
  3. @8,6
  4. @6,8

Answer: C) @8,6

38. AutoCAD commands can be accessed in,

  1. Drawing area
  2. Status bar
  3. Tool bars
  4. Command window

Answer: D) Command window

39. Various methods to access PAN command,

  1. Right click and select PAN from contextual menu
  2. PAN command
  3. Press and hold middle mouse button
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

40. The file extension that cannot be accessed by AutoCAD,

  1. dwg
  2. dxf
  3. doc
  4. dws

Answer: C) doc

41. Plagiostomi angle can be created by which angle,

  1. chamfer
  2. fillet
  3. offset
  4. mirror

Answer: A) chamfer

42. In AutoCAD, polar coordinate is used for creating,

  1. arc
  2. ellipse
  3. angular lines
  4. none of the above

Answer: A) arc

43. To print the entire project, you will choose to regulate what to plot

  1. Display
  2. Extends
  3. Limits
  4. Window

Answer: A) Display

44. The layer that can be deleted from the layer property manager,

  1. Layer 0
  2. Defpoints
  3. Layer containing objects
  4. Frozen layer not containing objects

Answer: D) Frozen layer not containing objects

45. The maximum number of layers that a drawing can have?

  1. 1
  2. 2
  3. As many as depending on the complexity
  4. None of the above

Answer: C) As many as depending on the complexity

46. The hatch pattern used to fil a closed area,

  1. ANSI31
  2. ANGLE
  3. SOLID
  4. Filled area can’t be made with hatch command

Answer: C) SOLID

47. Which state grid is used to design perspective?

  1. Parametric
  2. Isometric
  3. Pro-optic
  4. Rectangular

Answer: B) Isometric

48. The position of the camera can be tuned accurately using,

  1. Pan
  2. Zoom
  3. Orbit
  4. Navigation Wheel

Answer: D) Navigation Wheel

49. What is the highest value of layer transparency?

  1. 100
  2. 50
  3. 30
  4. 90

Answer: D) 90

50. An inclined angle can be produced using which command.

  1. @
  2. #

Answer: A) <

51. The command that is not suitable to start print command,

  1. PRINT
  2. PR
  3. PLOT
  4. ctrl + P

Answer: B) PR

52. If I want to draw a line in the direction 6 pm (local time) will give an angle,

  1. -135 degrees
  2. 270 degrees
  3. -225 degrees
  4. None of the above

Answer: B) 270 degrees

53. The number of ways a circle can be created in AutoCAD,

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 8

Answer: C) 6

54. An object has how many snaps in AutoCAD?

  1. 1
  2. 4
  3. 5
  4. Depend on object

Answer: D) Depend on object

55. Which factor of hatch command you will change to correct the spacing between hatch lines or pattern?

  1. Pattern
  2. Angle
  3. Scale
  4. Layer

Answer: C) Scale

56. The extension for AutoCAD drawing file is,

  1. DWG
  2. DWT
  3. DWF
  4. DXF

Answer: A) DWG

57. What is the usefulness of viewports?

  1. Allows us to see the screen or on paper different views of the same project
  2. Give us the ability to see projects have become a newer version of AutoCAD from our
  3. We can make a change in one part of the plan, without affecting the rest
  4. None of the above

Answer: A) Allows us to see the screen or on paper different views of the same project

58. The shortcut key to enable snap n AutoCAD,

  1. F2
  2. F3
  3. F5
  4. F8

Answer: B) F3

59. In AutoCAD, scaling function is used for making an object,

  1. Smaller
  2. Bigger
  3. Either smaller or bigger
  4. None of the above

Answer: C) Either smaller or bigger

60. Block Control should be used,

  1. To write text block
  2. To fix outer block
  3. To fix dynamic block
  4. To store it in another version of AutoCAD

Answer: C) To fix dynamic block

61. Which of the following AutoCAD command does not have a thickness property?

  1. TEXT
  2. MTEXT
  3. LINE
  4. CIRCLE

Answer: B) MTEXT

62. Identify the command that does not belong to the Boolean group in AutoCAD,

  1. Union
  2. Subtract
  3. Intersect
  4. Divide

Answer: D) Divide

63. Rectangle command can be defined using how many commands,

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Answer: B) Two

64. Which of the following tool cannot be used to make 2D views from 3D drawing?

  1. Flatten
  2. Flatshot
  3. Layout Views
  4. Section Plane

Answer: D) Section Plane

Discuss this Question

65. When in absolute Cartesian coordinates have points A (10.8) and B (6.5), then to make a line from A -> B with relative polar coordinates will write,

  1. @ -5 <36.88
  2. @ 4 <30
  3. @ 5 <216,88
  4. @ 3 <60

Answer: C) @ 5 <216,88

66. An animation video in AutoCAD cannot be created in which of the following format?

  1. 3GP
  2. WMV
  3. AVI
  4. MPG

Answer: A) 3GP

67. The shortcut used to save a drawing in AutoCAD,

  1. CTRL + S
  2. SHIFT + S
  3. ALT + S
  4. CTRL + ALT + S

Answer: A) CTRL + S

68. Print scale 1:100 means that,

  1. The draft is 100 times less expensive than the original
  2. A 3 cm corresponds to a meter
  3. A measure corresponds to 100 cm
  4. None of the above

Answer: A) The draft is 100 times less expensive than the original

  1. DWG
  2. DWT
  3. DWF
  4. DXF

Answer: A) DWG

70. The shortcut command for a rectangle,

  1. R
  2. RE
  3. REC
  4. RET

Answer: C) REC