50+ BlockChain MCQs

                     

1. Blockchain is a peer-to-peer _____________ distributed ledger technology that makes the records of any digital asset transparent and unchangeable.

  1. Decentralized
  2. Demanding
  3. Secure
  4. Popular

Answer: A) Decentralized

2. Blockchain networks are much _____ and deal with no real single point of failure.

  1. Simpler
  2. Easier to scale
  3. Convenient
  4. Faster

Answer: B) Easier to scale

3. Bitcoin is a cryptocurrency, which is an application of Blockchain.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

4. Blockchain can perform user transactions without involving any third-party intermediaries.

  1. With the help of the third party
  2. Without involving any third party
  3. Without involving any owned
  4. Without involving any authenticated

Answer: B) Without involving any third party

5. What does P2P stand for?

  1. Peer to Peer
  2. Product to Product
  3. Password to Password
  4. None of the above

Answer: A) Peer to Peer

6. Blockchain has ____ versions.

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: B) 3

7. Who introduced the digital online cryptocurrency known as Bitcoin?

  1. Satoshi Nakamoto
  2. Nick Szabo
  3. Wei Dai
  4. Hal Finney

Answer: A) Satoshi Nakamoto

8. A blockchain enables peer-to-peer transfer of digital currency without any intermediaries such as banks.

  1. False
  2. True

Answer: B) True

9. Did Blockchain enable a centralized or a decentralized system for the exchange of value?

  1. Decentralized
  2. Centralized
  3. None of the above
  4. Can’t say

Answer: A) Decentralized

10. What does a block in a Blockchain have?

  1. Header & Digital ledger
  2. Bitcoins & Input
  3. Transactions & Bitcoins
  4. Header & Transaction

Answer: D) Header & Transaction

11. What does UTXO stand for?

  1. Unspent Trade Offer
  2. Unspent Transaction xeroxed Output
  3. Unique Transaction Offer
  4. Unspent Transaction Output

Answer: D) Unspent Transaction Output

12. Does a transaction generate new UTXOs for transferring the amount specified in the input UTXOS?

  1. False
  2. True

Answer: B) True

13. Transaction 0 in every block of the bitcoin blockchain________.

  1. Is for paying the miner fees
  2. Does not have any input UTXO
  3. Is called the coinbase transaction
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

14. What is the genesis block?

  1. Any block created by the founder
  2. The last block created in the Blockchain
  3. The first block of a Blockchain
  4. The first transaction in each block

Answer: C) The first block of a Blockchain

15. ___ hosts the software needed for transaction initiation, validation, mining, block creation, and smart contract execution.

  1. External Account
  2. EVM
  3. Ethereum full node
  4. Smart Contract

Answer: C) Ethereum full node

16. __________ receive verify, gather and execute transactions.

  1. Miner nodes
  2. Smart Contracts
  3. Light wallets
  4. Ethereum full node

Answer: A) Miner nodes

17. What is Blockchain?

  1. A currency
  2. A ledger
  3. A type of currency
  4. A distributed ledger on a peer-to-peer network

Answer: D) A distributed ledger on a peer-to-peer network

18. Bitcoin is based on _________ blockchain.

  1. Private
  2. Public
  3. Public Permissioned
  4. Permissioned

Answer: B) Public

19. BATM stands for _____.

  1. Bounded access transaction machine
  2. Broadcast ATM
  3. Bitcoin ATM
  4. Blockchain ATM

Answer: C) Bitcoin ATM

20. Smart Contract characteristics do not include:

  1. Alterable
  2. Fast and cost-effective
  3. A high degree of accuracy
  4. Transparency

Answer: A) Alterable

21. A popular public-private key implementation known as Rivest-Shamir Adelman (RSA) algorithm is used for the Bitcoin and Ethereum Blockchain.

  1. False
  2. True

Answer: A) False

22. For the simple symmetric key example discussed in the lecture, it is easy to derive the secret key from the encrypted data.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

23. What type of hash is used when there is a fixed number of items to be hashed, such as the items in a block header, and we are verifying the composite block integrity?

  1. Tree-structured Hash
  2. Complex hash
  3. Simple Hash
  4. Either

Answer: C) Simple Hash

24. What type of hash function is used, when there is a variable number of items to be hashed, such as the many state changes in a block?

  1. Complex hash
  2. Simple Hash
  3. Tree-structured Hash
  4. Either

Answer: C) Tree-structured Hash

25. The transaction Merkle Tree root value in a Bitcoin block is calculated using,

  1. Hash of transactions
  2. Previous block’s hash
  3. Number of transactions
  4. None of the above

Answer: A) Hash of transactions

26. What is a DApp?

  1. A type of cryptocurrency
  2. A condiment
  3. A type of blockchain
  4. A decentralized application

Answer: D) A decentralized application

27. Hash identifying each block in the blockchain is generated using which of the following cryptographic algorithm?

  1. SHA128
  2. SHA256
  3. Both of them
  4. None of them

Answer: B) SHA256

28. How often does the Bitcoin ledger reconcile?

  1. Every day
  2. Every 3 months
  3. Every 3 minutes
  4. Every 10 minutes

Answer: B) Every 3 months

29. Which is/are the applications of Blockchain?

  1. Cross-border payments
  2. Anti-money laundering tracking system
  3. Supply chain and logistics monitoring
  4. All the above

Answer: D) All the above

30. What is a smart contract?

  1. Programs stored on a blockchain that run when predetermined conditions are met
  2. Online contract
  3. Digital contract
  4. All the above

Answer: A) Programs stored on a blockchain that run when predetermined conditions are met

31. Bitcoin is a solution to the double-spend problem?

  1. True
  2. False
  3. Sometimes
  4. None of the above

Answer: A) True

32. Blockchain is a ______ ?

  1. Push technology
  2. Pull technology
  3. Both push and pull technology
  4. None of the above

Answer: A) Push technology

33. What is a miner?

  1. A type of blockchain
  2. An algorithm that predicts the next part of the chain
  3. A person doing calculations to verify a transaction
  4. Computers that validate and process blockchain transactions

Answer: D) Computers that validate and process blockchain transactions

34. Where is a Blockchain’s central server?

  1. Where the blockchain is created
  2. Located with the owner of the server
  3. There is no central server, it is distributed
  4. Ordered Node

Answer: C) There is no central server, it is distributed

35. Transactions per second (TPS) for Proof-of-Work Blockchain are approximate?

  1. 24K per second
  2. 175K per second
  3. Only limited to the number of nodes on the network
  4. 7-15 per second

Answer: D) 7-15 per second

36. The height of the block is the ____ in the chain between it and the genesis block.

  1. Metadata that is
  2. Number of blocks
  3. Merkle tree hash
  4. Size of the memory cache

Answer: B) Number of blocks

37. Which of the following problems did Blockchain solve for cryptocurrencies?

  1. Anonymity
  2. Double Spending
  3. Destination of currencies
  4. None of the above

Answer: B) Double Spending

38. Blockchain does not provide?

  1. Security
  2. Immutability
  3. Fault tolerance
  4. Fast transaction time

Answer: D) Fast transaction time

39. A contract in size is restricted to,

  1. 24576 Bytes
  2. 1 Kilo Bytes
  3. 23575 Bytes
  4. No limit

Answer: A) 24576 Bytes

40. What is the purpose of a Nonce?

  1. Follows nouns
  2. A Hash Function
  3. Prevents Double Spending
  4. Send Information to the Blockchain Network

Answer: C) Prevents Double Spending

41. What is cold storage?

  1. A place to Hang your Coat
  2. A private key connected to the internet
  3. A private key not connected to the internet
  4. A desktop wallet

Answer: B) A private key connected to the internet

42. What powers the Ethereum Virtual Machine?

  1. Gas
  2. Ether
  3. Bitcoin
  4. Block Rewards

Answer: A) Gas

43. What is Proof of Stake?

  1. A certificate needed to use the blockchain
  2. A password needed to access an exchange
  3. How private keys are made
  4. A transaction and Block Verification Protocol

Answer: D) A transaction and Block Verification Protocol

44. What is Not a Ledger type considered by users in Blockchain?

  1. Distributed Ledger
  2. Decentralized Ledger
  3. Both A and B
  4. None of these

Answer: D) None of these

45. What are mechanisms that allow tokens and other digital assets from one blockchain to be securely used in a separate blockchain called?

  1. Parachains
  2. Blockbabies
  3. Sidechains
  4. Altchains

Answer: A) Parachains

46. If a hacker wanted to alter a blockchain, what percentage of the block copies would he have to alter?

  1. Only his copy
  2. 1%
  3. 51%
  4. 100%

Answer: C) 51%

47. What biblical name is given to the first block in blockchain?

  1. Primal
  2. Origin
  3. Genesis
  4. Ada

Answer: C) Genesis

48. Bitcoin is created by ______.

  1. Saifedean Ammius
  2. Satoshi Nakamoto
  3. Vitalik Buterin
  4. None of these

Answer: B) Satoshi Nakamoto

49. Decentralized blockchains are immutable?

  1. True
  2. False
  3. Can be true or false
  4. Cannot say

Answer: A) True

50. A blockchain is a type of?

  1. Object
  2. Database
  3. Table
  4. View

Answer: B) Database

51.P2P stand for ___________.

  1. Private to Public
  2. Password to Private
  3. Peer to Peer
  4. None of the above

Answer: C) Peer to Peer