50+ Circuit Analysis Questions

                     

Circuit Analysis Questions

1. Which of the following is the example to describe the efficiency of power transfer?
a) Communication systems
b) Power utility systems
c) Instrumentation systems
d) Telecom systems
Answer: b

2. In a network maximum power transfer occurs when __________
a) RTh= -RL
b) RTh/RL =0
c) RTh= RL
d) RTh+RL= 1
Answer: c

3. Maximum power in terms of the thevenin’s voltage and load resistance __________
a) (VTh) 2 /4RL
b) (VTh) 2 *4RL
c) (VTh) 2 +4RL
d) 4RL/ (VTh) 2
Answer: a

4. Calculate the maximum power delivered across RL of the circuit given.

a) 900W
b) 1025W
c) 2025W
d) 1500W
Answer: c
5. Determine the maximum power delivered to the load in the network given.

a) 4.68W
b) 5.75W
c) 3.16W
d) 6.84W
View Answer

These are Circuit Analysis Questions

Answer: a
Explanation: Load is given across node V2 and reference path. It implies the thevenin’s voltage is V2. By using nodal analysis this voltage is found out.
RTh=RL= 10Ω//5Ω and in series with 2Ω and then parallel with 3Ω=1.92Ω
Max power = (VTh) 2 /4RL = 4.688W.

Check this: Electronics & Communication Engineering MCQs | Electronics & Communication Engineering Books

6. The Superposition principle is obeyed by ____________
a) Linear networks
b) Non-linear networks
c) Lateral networks
d) Trilateral networks
View Answer

Answer: a
Explanation: A linear system obeys Superposition Principle. In a linear network parameters are constant i/e/ won’t change with voltage and current.

7. According to Superposition principle response in one element is the algebraic sum of responses by individual sources acting alone.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: According to Superposition principle response in one element is the algebraic sum of responses by individual sources acting alone while other sources are non-operative.

Find the current in the 3Ω resistor of the given network using Superposition principle

8. Find the current in the 3Ω resistor of the given network using Superposition principle.

a) 2.5A
b) 3.125A
c) 6.525A
d) 5.625A
View Answer

Answer: d
Explanation: 1.When 20v source acting alone: current source is replaced by open circuit. Req= 5+3=8Ω and Current I= 20/8=2.5A
2. When 5A source acting alone: 20v source is replaced by a short circuit. By current division rule, I3= 25/8=3.125A
Total current through I3= 2.5+3.125=5.625A.

Find the current in 5Ω resistor near 12V source using superposition principle in network

9. Find the current in 5Ω resistor near 12V source using superposition principle in network given

a) 2.9A
b) -2.9A
c) 1A
d) -1A

Answer: b
Explanation: Only 3 sources are considered (12V, 10A, 20V), other is dependent (10I).
12v source: I=0.6A
10A source: I=-2.5A through 5Ω resistor and I=7.5A
20v source: I=-1A
Total current = 0.6+ (-2.5) + (-1) = -2.9A.


These are Circuit Analysis Questions

10. If there are 5 sources in a network out of which 3 are dependent and 2 are independent. For superposition principle ___________ sources are considered.
a) 5
b) 3
c) 2
d) 0
View Answer

Answer: c
Explanation: Only independent sources are considered while using Superposition principle. Dependent sources are never deactivated while using this principle.

The current in 1Ω resistor of the given circuit is 4A for all sources are acting alone

11. Find the current in the 1Ω resistor of the given circuit.

a) 4A
b) 1.33A
c) 2A
d) 0.66A
View Answer

Answer: a
Explanation: when all the sources are acting alone the corresponding currents are found out using current division rule and finally all are summated to get the required current through the1Ω resistor. (Current = 1.33+0.66+2=4A).

The value of RL in given circuit is 3Ω in the network given

12. Find the value of RL in given circuit.

a) 4Ω
b) 5Ω
c) 3Ω
d) 1.66Ω
View Answer

Answer: c
Explanation: RTh=RL= (2//2) + 2=3Ω.

The maximum power delivered to load in the network given is 1.56W by using mesh analysis

13. Calculate the maximum power delivered to load in the network given.

a) 1.56W
b) 1.66W
c) 2.33W
d) 2.79W
View Answer

Answer: a
Explanation: 1.Calculation of VTh. (by using mesh analysis)
2. Calculation of Norton’s current.
3. Calculation of RTh. (RTh=VTh/IN)
4. RTh=RL and PMax= VTh/4RL.

14. In AC networks, maximum power is delivered when __________
a) ZL*ZS*=0
b) ZL+ZS*=1
c) ZL=-ZS*
d) ZL=ZS*
View Answer

Answer: d
Explanation: Max power is delivered when load impedance equals complex conjugate of the source impedance.

15. Superposition principle states that at a time __________ source(S) acts.
a) All the given sources
b) Only voltage sources
c) Only one source
d) Only current sources
View Answer

Answer: c
Explanation: Only one source acts at a time. The remaining sources are non-operative during this period.

These are Circuit Analysis Questions

Want more questions about Electronics? Click me

* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first.

More Related links: