50+ Circuit Variables and Elements Questions

                     

These are Circuit Variables and Elements Questions for Basic electrical and electronics engineering

1. Dependent sources are _____________ types.
a) 3
b) 2
c) 4
d) 1
Answer: c

2. In case of a dependent voltage/current source, the value of this voltage/current source depends on _________
a) Voltage/current sources of an external circuit
b) Voltage/current source present somewhere in the circuit
c) Only on voltage sources
d) Only on current sources
Answer: b

3. Find i0 and v0 in the above circuit.

a) 26A, 260v
b) 28A, 280v
c) 27A, 275v
d) 29A, 285v
Answer: b

4. The value of the voltage controlled current source ia=βva given β=0.3 and va=9.5mV.
a) 2.5 mA
b) 2.85 mA
c) 1.75 mA
d) 1.2 mA
Answer: b

5. Find I0 in the following circuit, R1= 1.1 kilo ohms, R2=3.25 kilo ohms, V= 3.7 v.

a) 1.5 mA
b) 2 mA
c) 0.5 mA
d) 1.2 mA
Answer: d

These are Circuit Variables and Elements Questions for Basic electrical and electronics engineering

6. The value of the current controlled voltage source ,given β=0.8 and ia=9.5mA, is ___________
a) 8mV
b) 7.6mV
c) 0.0011mV
d) 0.0051mV
Answer: b

7. In a VCIS which is the controlled source and which one is the dependent source?
a) V-contorller, I-dependent
b) V-dependent, I-controller
c) Both V and I are controllers
d) Both V and I are dependent
Answer: a

8. In an ICVS which is the controlled source and which one is the dependent source?
a) V-controller, I-dependent
b) V-dependent, I-controller
c) Both V and I are controllers
d) Both V and I are dependent
Answer: b

9. What is the other name for Dependent sources?
a) Uncontrolled sources
b) Time response elements
c) Steady state elements
d) Controlled sources
Answer: d

10. The analysis of a circuit containing dependent sources can be done using nodal and mesh analysis.
a) True
b) False
Answer: a

These are Circuit Variables and Elements Questions for Basic electrical and electronics engineering

11. KCL is based on the fact that
a) There is a possibility for a node to store energy.
b) There cannot be an accumulation of charge at a node.
c) Charge accumulation is possible at node
d) Charge accumulation may or may not be possible.
Answer: b

12. Relation between currents according to KCL is

a) i1=i2=i3=i4=i5
b) i1+i4+i3=i5+i2
c) i1-i5=i2-i3-i4
d) i1+i5=i2+i3+i4
Answer: d

13. The algebraic sum of voltages around any closed path in a network is equal to ____________
a) Infinity
b) 1
c) 0
d) Negative polarity
Answer: c

14. Calculate potential difference between x and y

a) 4.275v
b) -4.275v
c) 4.527v
d) -4.527v
Answer: b

15. Find R-value from the below circuit?

a) 17.5 Ω
b) 17.2 Ω
c) 17.4 Ω
d) 17.8 Ω
Answer: a

These are Circuit Variables and Elements Questions for Basic electrical and electronics engineering

16. Determine currents I1 , I2 and I3.

a) -3.3A, -8.5A, 2.4A
b) 3A, -8A, 2A
c) 3.3A, 8.5A, -2.4A
d) 3.2A, 8.6A, 2.3A
Answer: c

17. All _____________ are loops but _______________ are not meshes
a) Loops, Meshes
b) Meshes, loops
c) Branches, loops
d) Nodes, Branches
Answer: b

18. Solve and find the value of I.

a) -0.5A
b) 0.5A
c) -0.2A
d) 0.2A
Answer: a

19. The basic laws for analyzing an electric circuit are :-
a) Einstein’s theory
b) Newtons laws
c) Kirchhoff’s laws
d) Faradays laws
Answer: c

20. A junction whell two (or) more than two network elements meet is known as a ______________
a) Node
b) Branch
c) Loop
d) Mesh
Answer: a

These are Circuit Variables and Elements Questions for Basic electrical and electronics engineering

21. The symbol used for representing Independent sources
a) Diamond
b) Square
c) Circle
d) Triangle
Answer: c

22. Controlled sources are also known as
a) Independent sources
b) Dependent sources
c) Ideal sources
d) Voltage sources
Answer: a

23. I3 = α vx. This is _________

a) Voltage control voltage source
b) Current control voltage source
c) Voltage control current source
d) Current control current source
Answer: b

24. Inductor is _______________ element.
a) Active
b) Passive
c) Linear
d) Polar
Answer: b

25. Which of the below is valid?

a) 1
b) 2
c) Both
d) Neither 1 nor 2
Answer: a

These are Circuit Variables and Elements Questions for Basic electrical and electronics engineering

26. The below circuit is valid.

a) False
b) True
Answer: b

27. The opposing capacity of materials against the current flow is
a) Conductance
b) Inductance
c) Susceptance
d) Resistance
Answer: d

28. The conductance of a 923Ω resistance is
a) 1.08 * 10-3 mho
b) 1.08 * 10-4 mho
c) 1.02 * 10-3 mho
d) 1.02 * 10-4 mho
Answer: a

29. The current passing through a circuit is 7.2A and the power at the terminals is 27 watts.
Existence is ___________ ohms.
a) 0.5402
b) 0.5208
c) 0.5972
d) 0.5792
Answer: b

30. Relation between power, voltage and conductance
a) V = P2.G
b) V = P2/G
c) P = v2/G
d) P = V2 G
Answer: d

These are Circuit Variables and Elements Questions for Basic electrical and electronics engineering

31. Which of the following is a defined quantity?
a) Pressure
b) Polarity
c) Money
d) Length
Answer: d

32. The basic unit for luminous intensity is
a) Ampere
b) Candela
c) Coulomb
d) Radian
Answer: b

33. Which of the following is a correct relation?
a) Giga>Mega>Tera
b) Mega>Tera>Giga
c) Tera>Mega>Giga
d) Tera>Giga>Mega
Answer: d

34. Charge is
a) Unipolar
b) Bipolar
c) Tripolar
d) Non – Polar in nature
Answer: b

35. Separation of charge creates
a) Current
b) Voltage
c) Resistance
d) Friction
Answer: b

These are Circuit Variables and Elements Questions for Basic electrical and electronics engineering

36. The energy per unit charge is
a) Voltage
b) Power
c) Current
d) Work
Answer: a

37. If charge q = 3t2 + 2 then current is given by
a) 6t + 2
b) 3t2
c) 6t
d) 3t2 + 2
Answer: c

38. If energy w = 200t2+ 99 et + 2 then calculate at 0.1 sec
a) 148.52
b) 149.41
c) 149.95
d) 148.39
Answer: b

39. For the following circuit power is given by

a) –Vi
b) Vi
c) 0
d) 1
Answer: a

40. ‘Positive Power’ meaning ___________
a) Power is being delivered to circuit
b) Power is being extracted from circuit
c) No power supply
d) Input and output powers are equal
Answer: a

These are Circuit Variables and Elements Questions for Basic electrical and electronics engineering

More in this category:- https://progies.in/answers/electronics/1000-electric-circuits-questions


* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first.