Computer Graphics NPTEL Assignment 3 Answers

                     

Course Name: Computer Graphics NPTEL

Link of course: Click Here

These are the solution of Computer Graphics NPTEL Assignment 3 Answers


Q1) At the time of defining the objects, its shape, size, and position is not important.

a. True

b. False

Answer: a. True


Q2) In order to obtain composite matrix we multiply basic matrix in sequence. In this case

a. we follow right-to-left rule in forming the sequence

b. we follow left-to-right rule in forming the sequence

c. we can follow either right-to-left or left-to-right rule in forming the sequence

d. any order can be considered in forming the sequence, as we are multiplying the matrices

Answer: a. we follow right-to-left rule in forming the sequence


Q3) We can create a _______ grid to represent a 3D space.

a. Pixel

b. Voxel

c. Frequency

d. Time

Answer: b. Voxel


These are the solution of Computer Graphics NPTEL Assignment 3 Answers


Q4) With shearing transformation, we cannot change shape of an object.

a. True

b. False

Answer: b. False


Q5) When same scaling factor is used along both X and Y direction it is called

a. Uniform scaling

b. Differential scaling

c. Equilateral scaling

d. Perpendicular scaling

Answer: a. Uniform scaling


Q6) In 3D shearing there are _________ shearing factors.

a. 3

b. 6

c. 9

d. 12

Answer: b. 6


These are the solution of Computer Graphics NPTEL Assignment 3 Answers


Q7) Matrix multiplication is commutative. So any sequence of the multiple geometric transformation will lead to same result.

a. True

b. False

Answer: b. False


Q8) In homogeneous coordinate system, any point of the form Ph(xh,yh,0) is considered to be at _____.

a. Origin

b. Infinity

Answer: b. Infinity


Q9) BSP stands for ________.

a. Binary Sweep Partitioning

b. Best Space Partitioning

c. Binary Space Partitioning

d. Best Sweep Partitioning

Answer: c. Binary Space Partitioning


These are the solution of Computer Graphics NPTEL Assignment 3 Answers


Q10) In scaling we multiply the object coordinates by some scalers, called ___________.

a. Scaling index

b. Scaling factor

Answer: b. Scaling factor


These are the solution of Computer Graphics NPTEL Assignment 3 Answers

All Weeks of Computer Graphics: https://progies.in/answers/nptel/computer-graphics

More NPTEL solutions: https://progies.in/answers/nptel


* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first.


These are the solution of Computer Graphics NPTEL Assignment 3 Answers