Developing Soft Skills and Personality NPTEL Assignment Week 7

                     

Course Name: Developing Soft Skills and Personality

Link to Enroll: Click Here

These are the answers for Developing Soft Skills and Personality NPTEL Assignment Week 7


Q1. What are the three Cs that should be kept in mind while interpreting non-verbal cues?
a. Context
b. Choice
c. Change
d. Class
e. Caste
f. Cluster

Answer: a, c, f


Q2. Which of the following phrases suggest the importance of non-verbal communication?
a. “Few realize how loud their expressions really are. Be kind with what you wordlessly say.”
b. “Listen with your eyes as well as your ears.”
c. “A picture speaks a thousand words.”
d. “Be careful with your words. Once they are said, they can be only forgiven, not forgotten.”
e. “I do listen. I just wait for the words to stop and your eyes to speak.”
f. “The most important thing in communication is to hear what isn’t being said.”

Answer: b, c, e, f


These are the answers for Developing Soft Skills and Personality NPTEL Assignment Week 7


Q3. According to Ekman and Friesen, non-verbal communication can affect verbal meaning in many ways. Choose the correct options with respect to this notion of non-verbal communication:
a. It repeats what is said verbally.
b. It complements verbal meaning.
c. It makes verbal communication useless.
d. It contradicts verbal meaning.
e. It substitutes for verbal meaning.
f. It tries to eliminate verbal communication.

Answer: a, b, d, e


Q4. Non-verbal communication can be regulated through both voluntary and involuntary body language. Which of the following are voluntary ways of communicating without words?
a. Nodding to indicate interest
b. Dilation of pupils
c. Increased heartbeat
d. Sweating in stressful situations
e. Holding hands to show affection
f. Maintaining eye-contact

Answer: a, e, f


These are the answers for Developing Soft Skills and Personality NPTEL Assignment Week 7


Q5. Suman is appearing for a job interview. How can she make use of Chronemics to affect her performance positively?
a. She should arrive late to show self-importance.
b. She should shake hands firmly to display confidence.
c. She should arrive before time to indicate her preparedness.
d. She should give enough time to prepare for the interview in the preceding days.
e. She should maintain eye-contact with her competitors.
f. She should take a lot of time to respond to her interview call.

Answer: c, d


These are the answers for Developing Soft Skills and Personality NPTEL Assignment Week 7


Q6. While walking in a narrow lane, Simran clutches her purse tightly. She takes quick steps and tries to avoid looking at strangers. She also maintains physical distance from strangers. She raises her hand to say “no” to a street seller. As she crosses the street and goes to the main road, she sighs with relief. Which of the following can be clearly inferred from this situation?


These are the answers for Developing Soft Skills and Personality NPTEL Assignment Week 7


a. Simran is happy and excited as she walks in the narrow lane.
b. Simran has made no use of non-verbal communication in the given situation.
c. Simran is scared and nervous to be walking in the narrow lane.
d. Simran maintaining distance from strangers indicates her avoidance of strangers into her personal space.
e. As Simran avoids maintaining any eye-contact, she is making positive use of Haptics.
f. Simran’s sigh of relief can be considered an act of verbal communication.

Answer: c, d


These are the answers for Developing Soft Skills and Personality NPTEL Assignment Week 7


Q7. Which of the following are bodily indicators of showing interest?
a. Sonam tilts her head as she listens intently to Riya’s speech.
b. Pritam leans in as he listens to Rahil talk about his script.
c. Ritik crosses his arms tightly and taps his foot urgently in a lecture.
d. Gaurav nods as he listens to Tara’s suggestions in a group meeting.
e. Harsha constantly rubs her nose and blinks her eyes while listening to her friend’s presentation.
f. Radhika bites her nails and looks away as her boss approaches her.

Answer: a, b, d


Q8. Choose some of the characteristics of competent communicators:
a. They monitor and regulate their non-verbal messages.
b. They have a limited range of non-verbal behaviors to use in different situations.
c. They have a great sense of control over their bodies and gestures.
d. They are aware of their body language and use it effectively.
e. They are observant of their audience’s non-verbal cues.
f. They are quick to make negative judgments about their audience.

Answer: a, c, d, e


These are the answers for Developing Soft Skills and Personality NPTEL Assignment Week 7


Q9. Which of the following are some of the components of Paralanguage?

Answer: a, b, e


Q10. As an interviewer for a Primary Teacher position, which of the following qualities would you look for in an individual?

Answer: a, b, c, f


Q11. Tarun and Vishal participate in a highly competitive group discussion. While making his argument, Tarun yells aggressively at one of the participants. He also keeps his hands clasped behind his head. Whereas Vishal speaks too softly and maintains a low and bent posture to show subservience to other participants. Which one of the two is likely to be selected?

Answer: f


These are the answers for Developing Soft Skills and Personality NPTEL Assignment Week 7


Q12. Which of the following poses a major challenge to interpreting to correctly analyzing non-verbal cues?

Answer: d


Q13. Match the following:

These are the answers for Developing Soft Skills and Personality NPTEL Assignment Week 7
These are the answers for Developing Soft Skills and Personality NPTEL Assignment Week 7

Answer: d


Q14. During a robbery interrogation, Aman and Latika are questioned. Based on the examination of non-verbal cues, the police officer decides that Aman is lying. Which of the following could be one of those non-verbal indicators?

Answer: e


Q15. “The body never lies,” is a quote by:

Answer: b


Q16. Identify the item that one should not wear for an interview:

Answer: f


These are the answers for Developing Soft Skills and Personality NPTEL Assignment Week 7


Q17. In a Group Discussion, one’s sense of coordination and cooperation is NOT reflected in:

Answer: a


Q18. Albert Mehrabian’s text about non-verbal communication is called:

Answer: a


Q19. Three primary dimensions of non-verbal cues given by Mehrabian includes which of the following?

Answer: d


These are the answers for Developing Soft Skills and Personality NPTEL Assignment Week 7


Q20. Which of the following is NOT true about non-verbal communication?

Answer: c


Q21. To hire wealthy and powerful candidates is an important purpose of interviews.
a. True
b. False

Answer: b


Q22. In a Group Discussion, the examiner assesses the candidate’s communication skills, knowledge, personality, and leadership skills.
a. True
b. False

Answer: a


These are the answers for Developing Soft Skills and Personality NPTEL Assignment Week 7


Q23. One should behave for the professional position one desires.
a. True
b. False

Answer: a


Q24. It is possible for gestures and body movements to have different meanings across the world.
a. True
b. False

Answer: a

Q25. Genetic understanding of Non-Verbal Communication Skills suggests that it can be acquired with time.
a. True
b. False

Answer: a


These are the answers for Developing Soft Skills and Personality NPTEL Assignment Week 7

All Weeks of Developing Soft Skills and Personality: https://progies.in/answers/nptel/developing-soft-skills-and-personality

More From NPTEL: https://progies.in/answers/nptel/


* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first.


These are the answers for Developing Soft Skills and Personality NPTEL Assignment Week 7