Discrete Mathematics Week 3 NPTEL

                     

These are the solution of Discrete Mathematics Week 3 NPTEL Assignment 3 Answers

Course name: Discrete Mathematics

Check and submit Discrete Mathematics Week 3 NPTEL assignment here


1. Let p: Ram likes ice cream or Sudha likes toffee
Negation of the statement p is?
Ram does not like ice cream and Sudha does not like ice-cream
Ram does not like ice cream or Sudha does not like ice-cream
Ram does not like ice cream and Sudha likes ice-cream
Ram does not like ice cream or Sudha likes ice-cream

Answer: Ram does not like ice cream and Sudha does not like ice-cream

2. Which of the following statement(s) is/are true?

                  I. The sentence, “Rajesh is a hardworking man” - is a statement
                 II. 9 is not a prime number
                III. Cardinality of 𝐴 ∪ 𝐵 is 5, where, 𝐴={1,2,3} 𝐵={2,7,8}

I and III
I II and III
II and III
Only II

Answer: II and III


3. If A is any statement, then which of the following is a tautology?
A ∨ F
A ∨ ¬A
A ∧ F
A ∧ T

Answer: A ∨ ¬A


4. “It is not that I don’t like travelling”, said Reena, what does Reena mean?
Reena likes travelling less frequently
Reena does not likes travelling
Reena likes travelling
Reena does not likes travelling sometimes

Answer: Reena likes travelling


These are the solution of Discrete Mathematics Week 3 NPTEL Assignment 3 Answers


5. (p → r) ∨ (q → r) is logically equivalent to
(p ∧ q) ∨ r
(p ∨ q) → r
p → q) → r
(p ∧ q) → r

Answer: (p ∧ q) → r


6. (¬p ⊻ q) ∨ ( ¬q ∧¬p) is equivalent to
¬q ∧¬p
¬q ⊻¬p
¬p ⊻ q
¬q ∨¬p

Answer: ¬p ⊻ q


7. If the truth value of s is True, where s is ¬((¬q ∧ ¬p) → p) then the truth value of p and q are respectively?
F F
T T
T F
F T

Answer: F F


These are the solution of Discrete Mathematics Week 3 NPTEL Assignment 3 Answers


8. ¬(p ∨ q) ∨ (¬p ∧ ¬q) is logically equivalent to
¬p ∧ q
¬q
p ∨ q
¬p ∧ ¬q

Answer: ¬p ∧ ¬q


9. What can we infer from the below statement?
q: Gautam will go for a long drive to Mahabaleshwar or he will play cards
r: Gautam did not go to Mahabaleshwar
A. Gautam will not play cards
B. Gautam will play cards
C. Gautam may not play cards
D. None of the above

Answer: B. Gautam will play cards


10. If (¬p ⇒ ¬q) is false then what is the truth value of p and q?
A. T T
B. T F
C. F T
D. F F

Answer: C. F T


These are the solution of Discrete Mathematics Week 3 NPTEL Assignment 3 Answers

More Discrete Mathematics Weeks Solution: https://progies.in/answers/nptel/discrete-mathematics-solution

More NPTEL Solution: https://progies.in/answers/nptel


* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first.


These are the solution of Discrete Mathematics Week 3 NPTEL Assignment 3 Answers