Discrete Mathematics Week 4 NPTEL

                     

These are the solution of Discrete Mathematics Week 4 NPTEL Assignment 4 Answers

Course name: Discrete Mathematics

Check and submit Discrete Mathematics Week 4 NPTEL assignment here


Q1) Which of the following matrices represent a reflexive relation?
(A)

These are the solution of Discrete Mathematics Week 4 NPTEL Assignment 4 Answers

(B)

These are the solution of Discrete Mathematics Week 4 NPTEL Assignment 4 Answers

(C)

These are the solution of Discrete Mathematics Week 4 NPTEL Assignment 4 Answers

(D)

These are the solution of Discrete Mathematics Week 4 NPTEL Assignment 4 Answers

(E)

These are the solution of Discrete Mathematics Week 4 NPTEL Assignment 4 Answers

Answer: C, D, E


Q2) A = {srijit, akash, abhi} and B = {shraddha, sanchita} Which of the following subsets belong to A × B?
(A) {(srijit, sanchita), (abhi, shraddha), (akash, sanchita), (srijit, shraddha)}
(B) {(abhi, shraddha), (akash, shraddha), (sanchita, srijit), (abhi, sanchita)}
(C) {(akash, akash), (akash, shraddha), (srijit, sanchita), (abhi, shrijit)}
(D) {(shrijit, shraddha), (shraddha, shraddha), (shraddha, sanchita), (abhi, shrijit)}
Answer: A


Q3) What is the total number of reflexive relations of the set {5,7,13,15}?
(A) 256
(B) 14
(C) 64
(D) 4096
Answer: (D) 4096


These are the solution of Discrete Mathematics Week 4 NPTEL Assignment 4 Answers


Q4) S = {1,2,3,4,5}. A relation R on set S is defined as R = {(b,a) | 0 ≤ −a + b ≤ 3} What is the cardinality of set R?
(A) 25
(B) 8
(C) 14
(D) 12
Answer: (C) 14


Q5) Let 𝑅 be a relation on a collection of sets defined as follows,
𝑅 = {(𝐴,𝐵) | 𝐴 ⊆ 𝐵}
Which of the following statement(s) is/are correct?

(A) 𝑅 is reflexive and transitive
(B) 𝑅 is symmetric
(C) 𝑅 is anti-symmetric
(D) 𝑅 is reflexive but not transitive
Answer: A, C


Keep visiting for further changes.

These are the solution of Discrete Mathematics Week 4 NPTEL Assignment 4 Answers


Q6) Let a relation 𝑅 be defined as 𝑅 = {(𝐴, 𝐵) | Both 𝐴 and 𝐵 live in the same city}. Pick out the correct statement(s).
(A) 𝑅 is anti-symmetric
(B) 𝑅 is reflexive
(C) 𝑅 is transitive
(D) 𝑅 is symmetric
Answer: B, C, D


These are the solution of Discrete Mathematics Week 4 NPTEL Assignment 4 Answers


Q7) Which of the following is an equivalence relation?
(A) 𝑅 = {(𝑎,𝑏) | both 𝑎 and 𝑏 are even non-zero integers and abab is an integer}
(B) 𝑅 = {(𝑥,𝑦) | 𝑦 − 𝑥 = 0}
(C) R={(1,2),(2,3),(3,4),(4,5),(5,6)}
(D) R={(𝑎,𝑏) | 𝑎 ≤ 𝑏3 }
Answer: B


Q8) Suppose the cardinality of a set A is 4 and the cardinality of a set B is 3, what are the cardinalities of the cartesian product A × B and the power set of A × B?
(A) 7 and 128
(B) 12 and 144
(C) 12 and 4096
(D) 7 and 49
Answer: (C) 12 and 4096


Q9) Which of the following collection of subsets is a partition of 𝐴 = {1,2,3,4,5}
(A) {1,2,3},{2,3,4,5}
(B) {4}{2}{3}{1,5}{2,3}
(C) {1,5},{2,3},{4,5}
(D) {1,2}{5}{3,4}
Answer: (D) {1,2}{5}{3,4}


These are the solution of Discrete Mathematics Week 4 NPTEL Assignment 4 Answers


Q10) Let 𝐴 be a set with cardinality 𝑛, and 𝐵 be a set with cardinality 𝑚. There are a total of 64 symmetric relations on 𝐴, and 216 anti-symmetric relations on 𝐵. What is 𝑛 · 𝑚?
(A) 9
(B) 3
(C) 6
(D) 12
Answer: (A) 9


These are the solution of Discrete Mathematics Week 4 NPTEL Assignment 4 Answers

More Discrete Mathematics Weeks Solution: https://progies.in/answers/nptel/discrete-mathematics-solution

More NPTEL Solution: https://progies.in/answers/nptel


* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first.


These are the solution of Discrete Mathematics Week 4 NPTEL Assignment 4 Answers