Discrete Mathematics Week 6 NPTEL

                     

These are the solution of Discrete Mathematics Week 6 NPTEL Assignment 6 Answers

Course name: Discrete Mathematics

Check and submit Discrete Mathematics Week 6 NPTEL assignment here


Q1) There are nn people in a town, having the length of their name greater than 3. What is the number of people in the town such that you are guaranteed to find atleast two people with the same second alphabet in their name?
a. 26
b. 54
c. 52
d. 27

Answer: d. 27


Q2) Given a set of integers from 51 to 250, { 51, 52, 53,……,250}. What is the least number of integers that can be selected such that any two of the chosen integers are consecutive?
a. 50
b. 101
c. 51
d. 100

Answer: b. 101


These are the solution of Discrete Mathematics Week 6 NPTEL Assignment 6 Answers


Q3) Which of the following statements is FALSE?
a. P(n)=n3−nP(n)=n3−n is divisible by 3,3, ∀n∈Z
b. n2>2n+1∀n∈Z+
c. P(i):1+3+5+………+2i−1=i2
d. n<2n,∀n∈Z

Answer: b. n2>2n+1∀n∈Z+


Q4) Is the given inequality true?
2n < n!∀n∈N

a. Yes
b. No

Answer: b. No


These are the solution of Discrete Mathematics Week 6 NPTEL Assignment 6 Answers
Keep visiting for further changes


Q5) A black-coloured (opaque) bag contains 15 red gloves and 15 green gloves, Krishna takes out one glove at random each time. How many gloves must he take out to be sure that he has at least 2 red gloves?
a. 17
b. 15
c. 30
d. 16

Answer: a. 17


These are the solution of Discrete Mathematics Week 6 NPTEL Assignment 6 Answers


Q6) How many of the following statements are true?
I. If we pick 9 cards from a deck of 52 cards, we are guaranteed that there is a suit with at least 3 cards.
II. If you pick four numbers from 1 to 8 (including 1 and 8), then some two of them will add up to 9.
III. Every 2n×2n2n×2n checkerboard board with one square removed can be tiled using triomino.

a. 0
b. 1
c. 2
d. 3

Answer: c. 2


These are the solution of Discrete Mathematics Week 6 NPTEL Assignment 6 Answers


Q7) For positive integer n,10n−2>81n, if
a. n>5
b. n<4
c. n≤4
d. n≥5

Answer: d. n≥5


Q8) A basket containing 60 walnuts was kept in the veranda, and 10 squirrels randomly came and took away some walnuts. After some time the gardener found the basket empty. Which of the following conclusions is always true for the above-given situation?
a. At least one squirrel went back with at most 6 walnuts.
b. At most one squirrel went back with at least 6 walnuts.
c. At least one squirrel went back with at least 6 walnuts.
d. At most one squirrel went back with at most 6 walnuts.

Answer: c. At least one squirrel went back with at least 6 walnuts.


These are the solution of Discrete Mathematics Week 6 NPTEL Assignment 6 Answers


Q9) State whether the following statement is True/False:
For all n∈N,6n−1 is a multiple of 5.

a. True
b. False

Answer: a. True


Q10) Madhu, Anushka, and Prasad bought a White Chocolate consisting of 𝑛 blocks, the chocolate is distributed equally among all the three members. Madhu likes to enjoy the chocolate, having it one block at a time. How many total breaks does Madhu require to finish her share of chocolate?
a. n−1
b. n3
c. n4
d. n/3−1

Answer: d. n/3−1


These are the solution of Discrete Mathematics Week 6 NPTEL Assignment 6 Answers

More Discrete Mathematics Weeks Solution: https://progies.in/answers/nptel/discrete-mathematics-solution

More NPTEL Solution: https://progies.in/answers/nptel


* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first.

* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first.


These are the solution of Discrete Mathematics Week 6 NPTEL Assignment 6 Answers