Introduction To Industry 4.0 And Industrial Internet Of Things NPTEL Week 1

                     

1. Which of the following is/are the example(s) of a transducer?

a. Strain gauge
b. Microphone
c. Speaker
d. All of the above

Answer:-D

2. Which of the following best describes the accuracy characteristic of a sensor?

a. The highest and the lowest value that a sensor can sense
b. The degree of corectness or closeness with which a sensor can quantify a physical phenomenon.
c. Both (a) and (b)
d. None of the above

Answer:- B

3. The ratio of incremental change in the response of the system with respect to incremental change in input parameter is known as

a. Linearity
b. Sensitivity
c.Repeatability
d.Drift

Answer:- B

4. A sensor which is not capable of sensing any input independently is categorized as a-

a. Dumb Sensor
b. Passive Sensor
C. Active Sensor
d. None of the above

Answer:- B

5. LDR is a type of _______________

a. Actuator
b. Digital sensor
C. Analog sensor
d. None of the above

Answer:- C

THESE are answers for Introduction To Industry 4.0 And Industrial Internet Of Things Assignment 1 Answers NPTEL 2022

6. Which of the following topologies is/are supported by the Zigbee protocol?

a. Star
b. Mesh
c. Both (a) and (b)
d. None of the above

Answer:- C

7. What is a vector sensor?

a. A sensor whose response is a function of magnitude of the input parameter only.
b. A sensor whose response depends on the magnitude of the direction and orientation of the input parameter.
c. Both a and b
d. None of the above

Answer:- B

8. What does WPAN stand for in the context of lEEE communication protocols?

a. Wireless Power Attention Network
b. Wireless Power Aggregator Network
C. Wireless Personal Area Network
d. None of the above

Answer:- C

9. Which of the following network topologies is/are supported by IEEE 802.15.4 ?

a. Star
b. Peer-to-peer
c. Both a and b
d. None of the above

Answer:- C

10. How many types of nodes are supported in the Zigbee protocol?

a. 3
b. 2
c. 1
d. 0

Answer:- A

11. Which of the following Zigbee node(s) do(es) not contribute to routing in the Zigbee network?

a. Coordinator
b. Router
c. End device
d Both a and c

Answer:- C

THESE are answers for Introduction To Industry 4.0 And Industrial Internet Of Things Assignment 1 Answers NPTEL 2022

12. What is the maximum number of nodes supported in a Z-wave network?

a. 5
b. 500
c. 232
d. 254

Answer:-C

13. Which of the following is/are not QoS policies of an loT network?

a. Data delivery
b. Data timeliness
c. Data optimization
d. Resource utilization

Answer:- C

14. Which of the following statements is true for MaTT?

a. Works on Publish/Subscribe framework on top of TCP/IP architecture
b. Introduced by 1BM and standardized by OASIS in 2018
c. Supports 5-level of QoS
d. Unreliable and expensive

Answer:- A

15. works on the Request/Response framework based on the UDP architecture, including Datagram Transport Layer Security (DTLS) secure.

a. MOTT
b. CoAP
c. Zigbee
d. LoRA.

Answer:- B

THESE are answers for Introduction To Industry 4.0 And Industrial Internet Of Things Assignment 1 Answers NPTEL 2022

More in this course: Introduction To Industry 4.0 And Industrial Internet Of Things

* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first.