Introduction to industry 4.0 and Industrial Internet of Things NPTEL Week 6

                     

Course Name: Introduction to industry 4.0 and Industrial Internet of Things

Course Link: Click Here

These are the answers of Introduction to industry 4 Nptel Assignment 6 and Industrial Internet of Things NPTEL Week 6


Q1. What are the benefits of sensor usage in Industry?
(a) Real-time monitoring
(b) Operational efficiency
(c) Both of the above
(d) None of the above

Answer: (c)


Q2. The output voltage of LM35 is ________.
(a) Linearly proportional to Celsius
(b) Linearly proportional to Fahrenheit
(c) Inversely proportional to Celsius
(d) Inversely proportional to Fahrenheit

Answer: (a)


Q3. The temperature sensor DS1621 is ________.
(a) Digital Sensor
(b) Analog Sensor
(c) 10 bits temperature sensor
(d) None of the above

Answer: (a)


These are the answers of Introduction to industry 4 Nptel Assignment 6 and Industrial Internet of Things NPTEL Week 6


Q4. Which of the following is/are not referred to as the electrical variations of gas sensing methods?
(a) Polymer
(b) Gas chromatograph
(c) CNT or carbon nanotube
(d) MOS or Metal Oxide Semiconductors

Answer: (b)


Q5. What does VOC stand for?
(a) Volatile Organic Compound
(b) Volatile Organic Communication
(c) Variable Organic Communication
(d) Volatile Ontological Compound

Answer: (a)


Q6. The operating voltage of temperature sensor DS1621 is _________.
(a) 2.7 to 5 Volt
(b) 1.7 to 5 Volt
(c) 3.7 to 5 Volt
(d) 2.5 to 5 Volt

Answer: (a)


These are the answers of Introduction to industry 4 Nptel Assignment 6 and Industrial Internet of Things NPTEL Week 6


Q7. An accelerometer is a type of ________ sensor.
(a) Electrical
(b) Electromechanical
(c) Electrochemical
(d) Hydraulic

Answer: (a)


Q8. The torque sensor ________.
(a) Measures rotating torque
(b) Used to measure the speed of rotation
(c) Measures different variables such as speed, water level, and gas/water flow
(d) Both (a) and (b)

Answer: (d)


These are the answers of Introduction to industry 4 Nptel Assignment 6 and Industrial Internet of Things NPTEL Week 6


Q9. A gas sensing system plays a vital role for monitoring the concentration of ________.
(a) Flammable gases
(b) Combustible gases
(c) Toxic gases
(d) All of the above

Answer: (d)


Q10. In n-type sensors MOS gas sensor _______.
(a) Resistance decreases with respect to the Baseline resistance when exposed to a reducing gas
(b) Resistance increases with respect to the Baseline resistance when exposed to a reducing gas
(c) Resistance remains same with respect to the Baseline resistance when exposed to a reducing gas
(d) None of the above

Answer: (a)


These are the answers of Introduction to industry 4 Nptel Assignment 6 and Industrial Internet of Things NPTEL Week 6


Q11. The objectives of Small Cell deployment is _________.
(a) Alleviating burden on backhaul
(b) Improving energy efficiency
(c) Decreasing dead zones
(d) All of the above

Answer: (d)


Q12. The characteristics of Tactile Internet are ________.
(a) Real-time transmission of touch/sense and actuation interaction
(b) Provides new facet to human-machine
(c) Enables haptic communication
(d) All of the above

Answer: (d)


Q13. The variants of Profibus are _______.
(a) Profibus FMS
(b) Profibus FSM
(c) Profibus SP
(d) Profibus QP

Answer: (a)


These are the answers of Introduction to industry 4 Nptel Assignment 6 and Industrial Internet of Things NPTEL Week 6


Q14. Match each element in the left column of the table with each element in the right column of the table correctly.
(a) ii, iv, iii, i
(b) ii, iv, i, iii
(c) iv, ii, i, iii
(d) ii, i, iv, iii

Answer: (b)


Q15. The maximum data rate of EtherNet/IP is _______.
(a) 1500 bytes per packet
(b) 2500 bytes per packet
(c) 1600 bytes per packet
(d) 1800 bytes per packet

Answer: (a)


These are the answers of Introduction to industry 4 Nptel Assignment 6 and Industrial Internet of Things NPTEL Week 6

All weeks of this course: Click Here

More NPTEL Solutions: Click me


* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first.


These are the answers of Introduction to industry 4 Nptel Assignment 6 and Industrial Internet of Things NPTEL Week 6