Introduction to industry 4.0 and Industrial Internet of Things NPTEL Week 2

                     

Course Name: Introduction to industry 4.0 and Industrial Internet of Things

Course Link: Click Here

These are the answers of Introduction to industry 4.0 and Industrial Internet of Things NPTEL Week 2


Q1. The Internet was a result of which of the following industrial revolutions?

a. First Industrial Revolution

b. Second Industrial Revolution

c. Third Industrial Revolution

d. None of the above

Answer: c. Third Industrial Revolution


Q2. Industrial Revolution is coined as “The Second Machine Age”

a. Second

b. Internet

c. Fourth

d. Third

Answer: c. Fourth


Q3. Which of the following is/are the tipping points of 2025?

a. Unlimited free storage

b. Connected clothing

c. Robotic Pharmacist

d. All of the above

Answer: d. All of the above


These are the answers of Introduction to industry 4.0 and Industrial Internet of Things NPTEL Week 2


Q4. Sustainable industry provides –

a. Energy efficiency

b. Conservation of resources

c. Low-waste production

d. All of the above

Anwer: d. All of the above


Q5. __________ is considered the main nervous system of any manufacturing industry?

a. Information and communication technology

b. Sustainable development

c. MQTT protocol

d. None of the above

Answer: a. Information and communication technology


These are the answers of Introduction to industry 4.0 and Industrial Internet of Things NPTEL Week 2


Q6. What are the benefits of government regulation in manufacturing industries?

a. Prevents the manufacturing industry from unfair competition

b. Prevents the manufacturing industry from compensating the workers fairly

c. Both a and b

d. None of the above

Answer: a. Prevents the manufacturing industry from unfair competition


Q7. Waste elimination is one of the objectives of Lean manufacturing. Which of the following is a type of waste in manufacturing?

a. Waiting time

b. Inventory

c. Transportation

d. Energy efficiency

Answer: a, b, c


These are the answers of Introduction to industry 4.0 and Industrial Internet of Things NPTEL Week 2


Q8. What are the business requirements for the implementation of lean production system?

a. Set right objectives

b. Clear about strategy

c. Clear about contributions

d. All of the above

Answer: d. All of the above


Q9. What are the three drivers of motivation for companies to implement Lean production?

a. Cost, time, quality

b. Technology, MQTT, COAP

c. Learn, Teach, Adapt

d. Adapt, Do, Teach

Answer: a. Cost, time, quality


Q10. Smart and connected products help in optimization by –

a. Enhancing performance

b. Enabling remote services

c. Assisting in repairing the product

d. All of the above

Answer: d. All of the above


These are the answers of Introduction to industry 4.0 and Industrial Internet of Things NPTEL Week 2


Q11. What are the benefits of smart and connected products –

a. Faster

b. Cheaper

c. Smart supply chain

d. All of the above

Answer: d. All of the above


Q12. Which of the following is/are mediums to get smart and connected products?

a. Internet of Things

b. Sensors

c. Cloud computing

d. All of the above

Answer: d. All of the above


Q13. What are the key attributes of a smart business model?

a. Value proposition, revenue streams, technologies

b. Smart engineering, smart homes, accuracy

c. Smart homes, innovation, value proposition

d. Innovation, revenue

Answer: a. Value proposition, revenue streams, technologies


These are the answers of Introduction to industry 4.0 and Industrial Internet of Things NPTEL Week 2


Q14. What is/are the function(s) of digital layer in the smart business model?

a. Stores the data

b. Analyzes the data

c. Processes the data

d. All of the above

Answer: d. All of the above


Q15. Which of the following is not a component of smart factory?

a. Smart devices

b. Automation

c. High energy consumption

d. All of the above

Answer: c. High energy consumption


These are the answers of Introduction to industry 4.0 and Industrial Internet of Things NPTEL Week 2

All weeks of this course: Click Here

More NPTEL Solutions: Click me


* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first.


These are the answers of Introduction to industry 4.0 and Industrial Internet of Things NPTEL Week 2