NPTEL Introduction To Internet Of Things Assignment 2

                     

NPTEL Introduction To Internet Of Things Assignment 2

Link to Enroll: Click Here

Q1. Which of the following protocol is used to implement device management for mobile
devices?
a. OMA-DM
b. Websocket
c. Alljoyn
d. DNS-SD

Answer:- a

Q2. In LOADng, can intermediate routers respond to Route Requests (RREQs)?
a. Yes, in any case
b. Yes, only when RREQ flooding occurs
c. Yes, only if they have active routes to the sought destination
d. No

Answer:- d

Q3. Which of the following functions as the network bridge in IEEE 802.15.4 network?

Answer:- b

Q4. Which of the following allow communication between Zigbee and no-Zigbee devices?

a. layer-5 application-level bridge
b. layer-7 application-level gateway
c. layer-7 application-level bridge
d. layer-5 application-level gateway

Answer:- c

NPTEL Introduction To Internet Of Things Assignment 2 Solution

Q5. Statement I: RFIDs are radio-frequency-based.

Statement II: RFID devices can act as both readers as well as tags.

Which one of the following is correct?

a. Statement I is true but Statement II is false
b. Statement I is false but Statement II is true
c. Both the statements are true
d. Both the statements are false

Answer:- c

Q6. In AMQP, which of the following functionality defines its component “exchange”?

a. linkage between various queues
b. receives messages from various queues
c. defines rules for message routing to various queues
d. routing the messages to various queues

Answer:- d

Q7. Which of the following is designed to have low overhead and better scalability in terms of dense networks?

a. LOADng
b. RPL
c. Both LOADng and RPL
d. AODV

Answer:- a

Q8. Which of the following AMQP frame type controls the message flow rate?

a. Transfer
b. Flow
c. Control
d. Disposition

Answer:- b

Q9. Does 6LoWPAN allow interoperability between IEEE802.15.4-based wireless devices and other IP-based devices?

a. Yes
b. No

Answer:- a

Q10. In the context of XMPP, which of the following correctly defines BOSH?

a. XML streaming
b. HTTP binding
c. Both XML streaming and HTTP binding
d. Binary encoding

Answer:- b

Q11. Does MQTT support event-driven architecture?

a. Yes
b. No

Answer:- a

Q12. Which of the following is the acronym for “Extensible Messaging and Presence Protocol”?

a. EMPP
b. XMLP
c. XMPP
d. XMP

Answer:- c

Q13. An IoT network requires communication mechanism, which is capable of synchronous as well as asynchronous communication. The mechanism should support both request-response, as well as publish-subscribe models. Which of the following protocol would be best suited for such a mechanism?

a. AMQP
b. CoAP
c. MQTT
d. None of these

Answer:- c

Q14. Which of the following technique is used to transmit data frames in Beacon-enabled IEEE

802.15.4 networks?

a. unslotted CSMA/CA
b. slotted CSMA/CA
c. unslotted CSMA/CD
d. slotted CSMA/CD

Answer:- b. slotted CSMA/CA

 Q15. What is the maximum size of hop limit in 6LoWPAN packet format?

a. 8-bit unsigned integer
b. 16-bit unsigned integer
c. 8-bit signed integer
d. 16-bit signed integer

Answer:- a

More From NPTEL: Click Here

* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first.