NPTEL Introduction To Internet Of Things Assignment 3

                     

These are solutions of NPTEL Introduction To Internet Of Things Assignment 3 Week 3

Course Name: Introduction To Internet Of Things

Link to Enroll: Click Here


Q1. Which of the following handles packets, paging and inquiry in Bluetooth?
a. L2CAP
b. Baseband
c. RFComm
d. Physical Radio

Answer: b. Baseband


Q2. Which of the following incorporates channel hopping after every packet transmission?
a. Zigbee
b. WirelessHART
c. 6LoWPAN
d. None of these

Answer: b. WirelessHART


Q3. In “X protocol, a central network controller device sets-up a network with 1 Network ID and multiple node IDs for the devices in it. The nodes with different Network IDs cannot communicate with each other. What is “X*”2
a. Z-wave
b. Zigbee
c. Bluetooth
d. ISA 100.11A

Answer: a. Z-wave


These are solutions of NPTEL Introduction To Internet Of Things Assignment 3 Week 3


Q4. In the context of Sensor Web, SensorML stands for
a. Sensor Modeling language
b. Sensor Machine language
c. Sensor Markup language
d. None of the above

Answer: a. Sensor Modeling language


Q5. Which of the following protocol is best suited to provide interference-free communication while minimizing latency and ensuring quality of service?
a. WirelessHART
b. ISA100.11A
c. Both WirelessHART and ISA100.11A
d. None of these

Answer: d. None of these


Q6. Which of the following solution approach is used to overcome the limitation of ineffective wakeup and sensing under rare event monitoring scenario in social sensing?
a. Duty-cycle management
b. Sleep-cycle management
c. Packet transmission management
d. Both duty-cycle and sleep-cycle management

Answer: a. Duty-cycle management


These are solutions of NPTEL Introduction To Internet Of Things Assignment 3 Week 3


Q7. Which of the following technique Bluetooth master uses to avoid collisions during transmission in a Piconet?
a. Frequeney Division Multiplexing d Ou
b. Frequency Hopping Spread Spectrum
c. Time Division Multiplexing
d. Direct Sequence Spread Spectrum

Answer: c. Time Division Multiplexing


Q8. Which of the following limitation is faced by total co-operation in Wireless Ad Hoc and Sensor Networks?
a. Decreasing network throughput
b. Decreasing energy
c. Both (a) and (b)
d. No limitation exists

Answer: c. Both (a) and (b)


Q9. Which of the following can function over a reliable packet transfer protocol?
a. L2CAP
b. Service Discovery Protocol
c. RFComm
d. Physical Radio

Answer: b. Service Discovery Protocol


These are solutions of NPTEL Introduction To Internet Of Things Assignment 3 Week 3


Q10. In which of the following mode, NFC devices can act as both readers as well as tags?
a. Reader/writer
b. P2P
c. Emulation
d. NFC devices can’t act as both readers as well as tags

Answer: b. P2P


Q11. In WSN, Information theoretic self-management (INTSEM) controls the transmission rate of a node by adjusting a node’s
a. Duty cycle
b. Lifetime
c. Sleep time
d. Can’t control the transmission rate

Answer: c. Sleep time


Q12. Which of the following layer of ISA 100.11A supports mesh routing?
a. Netwok layer
b. Data link layer
c. Transport layer
d. MAC layer

Answer: b. Data link layer


These are solutions of NPTEL Introduction To Internet Of Things Assignment 3 Week 3


Q13. Which of the following is used to avoid interference-prone channels in HART?
a. Channel blacklisting
b. Channel switching
c. Channel hopping
d. Super-trames

Answer: b. Channel switching


Q14. When the devices are not in range, messages are routed through different nodes to bypass obstructions created by household appliances or layouts. Which of the following exhibit such characteristic of avoiding radio dead-spots?
a. Bluetooth
b. 6LoWPAN
c. Z-wave
d. Zigbee

Answer: c. Z-wave


These are solutions of NPTEL Introduction To Internet Of Things Assignment 3 Week 3


Q15. Which of the following is TRUE in tems of power (in mW) and range (in m) of the classes of Bluetooth devices?
a. Class-1: Power=100mW, Range=100m
b. Class-2: Power=2.5 mW, Range=100m
c. Class-1: Power=2.5 mW, Range=100m
d. Class-2: Power=100 mW, Range=100m

Answer: a. Class-1: Power=100mW, Range=100m


These are solutions of NPTEL Introduction To Internet Of Things Assignment 3 Week 3

More of weeks of Introduction To Internet Of Things: https://progies.in/answers/nptel/introduction-to-internet-of-things

More NPTEL Solutions: https://progies.in/answers/nptel


* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first.


These are solutions of NPTEL Introduction To Internet Of Things Assignment 3 Week 3