NPTEL INTRODUCTION TO MACHINE LEARNING ASSIGNMENT 1

                     

NPTEL INTRODUCTION TO MACHINE LEARNING ASSIGNMENT 1

Link to Enroll : Click Here

1. Which of the following are supervised learning problems? (multiple may be correct)

a. Learning to drive using a reward signal.
b. Predicting disease from blood sample.
c. Grouping students in the same class based on similar features.
d. Face recognition to unlock your phone.

Answer: b, d


2. Which of the following are classification problems? (multiple may be correct)

a. Predict the runs a cricketer will score in a particular match.
b. Predict which team will win a tournament.
c. Predict whether it will rain today.
d. Predict your mood tomorrow.

Answer: b, c


3. Which of the following is a regression task? (multiple options may be correct)

a. Predict the price of a house 10 years after it is constructed.
b. Predict if a house will be standing 50 years after it is constructed.
c. Predict the weight of food wasted in a restaurant during next month.
d. Predict the sales of a new Apple product.

Answer: a, c , d


4. Which of the following is an unsupervised learning task? (multiple options may be correct)

a. Group audio files based on language of the speakers.
b. Group applicants to a university based on their nationality.
c. Predict a student’s performance in the final exams.
d. Predict the trajectory of a meteorite.

Answer: a, b


NPTEL INTRODUCTION TO MACHINE LEARNING ASSIGNMENT 1

5. Given below is your dataset. You are using KNN regression with K=3. What is the prediction for a new input value (3, 2)?

Answer: 2.50


6. Which of the following is a reinforcement learning task? (multiple options may be correct)

Answer: a, b , c


7. Find the mean of squared error for the given predictions:

Answer: a


8. Find the mean of 0-1 loss for the given predictions:

Answer: d


9. Bias and variance are given by:

Answer: b


10. Which of the following are true about bias and variance? (multiple options may be correct)

Answer: b ,d


More From NPTEL: Click Here

* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first.