NPTEL Introduction To Machine Learning IITKGP ASSIGNMENT 2

                     

NPTEL Introduction To Machine Learning ASSIGNMENT 2

Link to Enroll: Click Here

1. In a binary classification problem, out of 30 data points 12 belong to class I and 18 belong to class II. What is the entropy of the data set?

A. 0.97
B 0
C. 1
D. 0.67

Answer:- c


2. Decision trees can be used for the problems where

A. the attributes are categorical.
B. the attributes are numeric valued.
C. the attributes are discrete valued.
D. In all the above cases.

Answer:- d


3. Which of the following is false?

A. Variance is the error of the trained classifier with respect to the best classifier in the concept class.
B. Variance depends on the training set size.
C. Variance increases with more training data.
D. Variance increases with more complicated classifiers.

Answer:- c


4. In linear regression, our hypothesis is h (x) = 6+ 0x, the training data is given in the table. A
What is the value of J(0) when 6 = (1,1).

A. 0
B. 1
C. 2
D. 0.5

Answer:- b


NPTEL Introduction To Machine Learning ASSIGNMENT 2

5. The value of information gain in the following decision tree is:

A. 0.380
B. 0.620
C. 0.190
D. 0.477

Answer:- a


6. What is true for Stochastic Gradient Descent?

A. In every iteration, model parameters are updated for multiple training samples
B. In every iteration, model parameters are updated for one training sample
C. In every iteration, model parameters are updated for all training samples
D. None of the above

Answer:- b


7. The entropy of the entire dataset is

A. 0.5
B. 1
C. 0
D. 0.1

Answer:- c


8. Which attribute will be the root of the decision tree?

A. Green
B. Legs
C. Height
D. Smelly

Answer:- b


9. In Linear Regression the output is:

A. Discrete
B. Continuous and always lies in a finite range
C. Continuous
D. May be discrete or continuous

Answer:- c


10. Identify whether the following statement is true or false? Overfitting is more likely when the set of training data is small

A. True
B. False

Answer:- a


More From NPTEL: Click Here

* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first.