NPTEL Introduction To Machine Learning IITKGP ASSIGNMENT 3

                     

These are solutions for NPTEL Introduction To Machine Learning IITKGP ASSIGNMENT 3 Week 3

Course Name: Introduction To Machine Learning IITKGP

Link to Enroll: Click Here


Q1. Suppose, you have given the following data where x and y are the 2 input variables and Class is the dependent variable.
Suppose, you want to predict the class of new data point x=1 and y=1 using euclidean distance in 3-NN. To which class the new data point belongs to?

a. +Class
b. -Class
c. Can’t say
d. None of these

Answer: b. – Class


Q2. Imagine you are dealing with a 10 class classification problem. What is the maximum number of discriminant vectors that can be produced by LDA?

a. 20
b. 14
c. 9
d. 10

Answer: c. 9


These are solutions for NPTEL Introduction To Machine Learning IITKGP ASSIGNMENT 3 Week 3


Q3. Fill in the blanks: K-Nearest Neighbor is a_ algorithm
a. Non-parametric, eager
b. Parametric, eager
c. Non-parametric, lazy
d. Parametric, lazy

Answer: c. Non-parametric, lazy


Q4. Which of the following statements is True about the KNN algorithm?
a. KNN algorithm does more computation on test time rather than train time.
b. KNN algorithm does lesser computation on test time rather than train time.
c. KNN algorithm does an equal amount of computation on test time and train time.
d. None of these.

Answer: a. KNN algorithm does more computation on test time rather than train time.


These are solutions for NPTEL Introduction To Machine Learning IITKGP ASSIGNMENT 3 Week 3


Q5. Which of the following necessitates feature reduction in machine learning?
A. Irrelevant and redundant features
B. Curse of dimensionality
C. Limited computational resources.
D. All of the above

Answer: d. All of the above


Q6. When there is noise in data, which of the following options would improve the perfomance of the KNN algorithm?
a. Increase the value of k
b. Decrease the value of k
c. Changing value of k will not change the effect of the noise
d. None of these

Answer: a. Increase the value of k


These are solutions for NPTEL Introduction To Machine Learning IITKGP ASSIGNMENT 3 Week 3


Q7. Find the value of the Pearson’s correlation coefficient of X and Y from the data in the following table.
a. 0.47
b. 0.68
c. 1
d. 0.33

Answer: b. 0.68


Q8. Which of the following is false about PCA?
a. PCA is a supervised method
b. It identifies the directions that data have the largest variance
c. Maximum number of principal components = number of features
d. All principal components are othogonal to each other

Answer: a. PCA is a supervised method


Q9. In user-based collaborative filtering based recommendation, the items are recommended based on :
a. Similar users
b. Similar items
c. Both of the above
d. None of the above

Answer: a. Similar users


These are solutions for NPTEL Introduction To Machine Learning IITKGP ASSIGNMENT 3 Week 3


Q10. Identify whether the following statement is true or false? “PCA can be used for projecting and visualizing data in lower dimensions.”
a. True
b. False

Answer: a. True


These are solutions for NPTEL Introduction To Machine Learning IITKGP ASSIGNMENT 3 Week 3

More weeks solution of this course: https://progies.in/answers/nptel/introduction-to-machine-learning

More NPTEL Solutions: https://progies.in/answers/nptel


* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first.


These are solutions for NPTEL Introduction To Machine Learning IITKGP ASSIGNMENT 3 Week 3