NPTEL Introduction To Machine Learning IITKGP ASSIGNMENT 4

                     

These are solutions for NPTEL Introduction To Machine Learning IITKGP ASSIGNMENT 4 Week 4

Course Name: Introduction To Machine Learning IITKGP

Link to Enroll: Click Here


Q1) A man is known to speak the truth 2 out of 3 times. He throws a die and reports that the number obtained is 4. Find the probability that the number obtained is actually 4 :
A. 2/3
B. 3/4
C. 5/22
D. 2/7

Answer: D. 2/7


Q2) Consider the following graphical model, mark which of the following pair of random variables are independent given no evidence?
A. a,b
B. c,d
C. e,d
D. c,e

Answer: A. a,b


These are solutions for NPTEL Introduction To Machine Learning IITKGP ASSIGNMENT 4 Week 4


Q3) Two cards are drawn at random from a deck of 52 cards without replacement. What is the probability of drawing a 2 and an Ace in that order?
A. 4/51
B. 1/13
C. 4/256
D. 4/663

Answer: D. 4/663


Q4) Consider the following Bayesian network. The random variables given in the model are modeled as discrete variables (Rain = R, Sprinkler = S and Wet Grass = W) and the corresponding probability values are given below.
P(R) = 0.1 P(S) = 0.2 P(W | R, S) P(WIR, P(WIR, P(WI-R.
Calculate P(S | W, R).

A. 1
B. 0.5
C. 0.22
D. 0.78

Answer: C. 0.22


These are solutions for NPTEL Introduction To Machine Learning IITKGP ASSIGNMENT 4 Week 4


Q5) What is the naive assumption in a Naive Bayes Classifier?
A. All the classes are independent of each other
B. All the features of a class are independent of each other
C. The most probable feature for a class is the most important feature to be considered for classification
D. All the features of a class are conditionally dependent on each other.

Answer: B. All the features of a class are independent of each other


Q6) A drug test (random variable T) has 1% false positives (i.e., 1% of those not taking drugs show positive in the test), and 5% false negatives (i.e., 5% of those taking drugs test negative). Suppose that 2% of those tested are taking drugs. Determine the probability that somebody who tests positive is actually taking drugs (random variable D).
A. 0.66
B. 0.34
C. 0.50
D. 0.91

Answer: A. 0.66


These are solutions for NPTEL Introduction To Machine Learning IITKGP ASSIGNMENT 4 Week 4


Q7) It is given that P(A|B) = A. ½ B. 2/3 and P(A/B) = 1/4. Compute the value of P(B|A).
A. 1/2
B. 2/3
C. 3/4
D. Not enough information.

Answer: A. 1/2


Q8) What is the joint probability distribution in terms of conditional probabilities?
A. P(D1)*P(D2|D1) * P(S1|D1) * P(S2|D1) * P(S3|D2)
B. P(D1)*P(D2) * P(S1|D1) * P(S2|D1) * P(S3|D1, D2)
C. P(D1)P(D2) P(S1|D2)P(S2|D2) P(S3|D2)
D. P(D1)P(D2) P(S1|D1) * P(S2|D1, D2)* P(S3|D2)

Answer: D. P(D1)P(D2) P(S1|D1) * P(S2|D1, D2)* P(S3|D2)


These are solutions for NPTEL Introduction To Machine Learning IITKGP ASSIGNMENT 4 Week 4


Q9) Suppose P(D1) = 0.5, P(D2)=0.6, P(S1|D1)=0.4 and P(S1| D1′)= 0.6. Find P(S1)
A. 0.14
B. 0.36
C. 0.50
D. 0.66

Answer: B. 0.36


Q10) In a Bayesian network a node with only outgoing edge(s) represents
A. a variable conditionally independent of the other variables.
B. a variable dependent on its siblings.
C. a variable whose dependency is uncertain.
D. None of the above.

Answer: A. a variable conditionally independent of the other variables.


These are solutions for NPTEL Introduction To Machine Learning IITKGP ASSIGNMENT 4 Week 4

More weeks solution of this course: https://progies.in/answers/nptel/introduction-to-machine-learning

More NPTEL Solutions: https://progies.in/answers/nptel


* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first.


These are solutions for NPTEL Introduction To Machine Learning IITKGP ASSIGNMENT 4 Week 4