Programming in Java NPTEL Week 8 Assignment

                     

Course Name: Programming in Java NPTEL

Link of Course: https://onlinecourses.nptel.ac.in/noc22_cs47/preview

These are answers for Programming In Java NPTEL Week 8 Assignment


Q1. Which of the following is NOT a class of java.awt package?
a. Button
b. Component
c. Dialog
d. Paint

Answer: d


Q2. Which of the following is/are NOT an exception of java.awt package?
a. AWTEror
b. AWTException
c. FontFormatException
d. all of these

Answer: a


Q3. Which of the following method is/are a class button of java.awt package?
a. paint(Graphics g)
b. setLabel(String label)
c. getCurent()
d. getltem(int index)

Answer: b


These are answers for Programming In Java NPTEL Week 8 Assignment


Q4. Which of the following container does not contain titlebar and menubar 2?
a. window
b. panel
c. container
d. frame

Answer: b


Q5. Which package provides many event classes and Listener interfaces for event handling?
a. java.awt.activeevent
b. java.awt.event
c. java.awt.listener
d. none of these

Answer: b


Q6. What is the name of the method used to get the current font of an graphic in java.awt.graphies?
a. abstract FontMetrics getFontMetrics(Font f)
b. abstract Font getFont()
c. FontMetrics getFontMetrics()
d. None of these

Answer: b


These are answers for Programming In Java NPTEL Week 8 Assignment


Q7. Which of the following method remove all items from scrolling list in java.awt.list?
a. hide()
b. clear()
c. remove()
d. None

Answer: b


Q8. Which of the following statement is true about the update) in java.awt package?
a. Sets the color of the graphics context to be the foreground color of this component.
b. Calls this component’s paint method to completely redraw this component.
c. Clears this component by filling it with the background color.
d. All of these.

Answer: d


Q9. Which of the following methods can be used to return the current size size of a java.awt.Component object?
a. dimension()
b. setSize()
C. area()
d. size()
e. resize(0)

Answer: d. size()


These are answers for Programming In Java NPTEL Week 8 Assignment


Q10. When we invoke update () for a java.awt.Component object, the A\VT invokes which of the following method?
a. show()
b. draw)
c. paint()
d. repaint()

Answer: c


Programming Assignment Solutions

Question: 1 Write a program which will print a pyramid of “*” ‘s of height “n” and print the number of “*” ‘s in the pyramid.

Solution:

import java.util.*;
public class Pattern1 {
    public static void main(String[] args) {
        Scanner inr = new Scanner(System.in);
	   int n = inr.nextInt();
        int k = 0,sum=0;
        for(int i = 1; i <= n; ++i, k = 0) {
            for(int space = 1; space <= n - i; ++space) {
                System.out.print("  ");
            }
            while(k != 2 * i - 1) {
                System.out.print("* ");
                sum=sum+1;
                ++k;
            }
            System.out.println();
        }
         System.out.println(sum);
    }
}

These are answers for Programming In Java NPTEL Week 8 Assignment


Question: 2 Write a program which will print a pascal pyramid of  “*” ‘s of height “l”.

Solution:

import java.util.*;
public class Pattern2 {
    public static void main(String[] args) {
        Scanner inr = new Scanner(System.in);
	   int l = inr.nextInt();
        int i,j;
        int space=l-1;
    /*run loop (parent loop) till number of rows*/
     for(i=0;i< l;i++)
       {
	    /*loop for initially space, before star printing*/
	    for(j=0;j< space;j++)
	    {
		    System.out.print(" ");
	    }
	    for(j=0;j<=i;j++)
	    {
		    System.out.print("* ");
	    }

	    System.out.print("\n");
	    space--;	/* decrement one space after one row*/
         }
   	}
}

These are answers for Programming In Java NPTEL Week 8 Assignment


Question : 3 Write a program which will print a pyramid of “numbers” ‘s of height “n” and print the sum of all number’s in the pyramid.

Solution:

import java.util.*;
public class Pattern3 {
    public static void main(String[] args) {
        Scanner inr = new Scanner(System.in);
	   int n = inr.nextInt();
        int k = 1,sum=0;
        for(int i = 1; i <= n; ++i, k = 1) {
            for(int space = 1; space <= n-i; ++space) {
                System.out.print("  ");
            }
            while(k <= 2 * i - 1) {
                System.out.print(k+" ");
                sum=sum+k;
                ++k;
            }
            System.out.println();
        }
         System.out.println(sum);
    }
}

These are answers for Programming In Java NPTEL Week 8 Assignment


Question : 4 Write a program to print symmetric Pascal’s triangle of “*” ‘s of  height “l” of odd length . If input “l” is even then your program will print “Invalid line number”.

Solution:

import java.util.*;
public class Pattern4 {
    public static void main(String[] args) {
        Scanner inr = new Scanner(System.in);
	   int l = inr.nextInt();
         int ul=0; // Upper Line
	   int ll=0; // Lower Line

	// Check whether line number is odd
	   if (l%2!=0){
	   ul=(l/2)+1;
	   ll=l-ul;
	//Code for upper half
	for(int i=1;i<= ul; i++){
	//Space management
	for(int s=1;s<= (ul-i); s++){
	    System.out.print(" ");
	}
	// Star management
	for(int j=1;j<= i; j++){
	     System.out.print("* ");
	}
	System.out.println();
	}

	//Code for lower half
	int llc=ll;
	for(int i=1;i<= ll; i++){
	//Space management
	for(int s=llc;s< ll; s++){
	   System.out.print(" ");
	}
	// Star management
	for(int j=1;j-1<= ll-i; j++){
	   System.out.print(" *");
	 }
	 llc--;
	System.out.println();
        }
	}
        else{
	   System.out.print("Invalid line number");
	}

    }
}

These are answers for Programming In Java NPTEL Week 8 Assignment


Question : 5 Write a program to display any digit(n) from 0-9 using “7 segment  display“.

Solution:

import java.util.*;
public class Pattern5 {
    private static final Map<Integer, Integer> encodings =
        new HashMap<Integer, Integer>();
    static {
        encodings.put(0, 0x7E);
        encodings.put(1, 0x30);
        encodings.put(2, 0x6D);
        encodings.put(3, 0x79);
        encodings.put(4, 0x33);
        encodings.put(5, 0x5B);
        encodings.put(6, 0x5F);
        encodings.put(7, 0x70);
        encodings.put(8, 0x7F);
        encodings.put(9, 0x7B);
    }
    public static void printDigit(int digit) {
        int code = encode(digit);
        char[] bits =
            String.format("%7s", Integer.toBinaryString(code))
                .replace(' ', '0').toCharArray();

        lightSegment(bits[0] == '1', " _ \n", "   \n");
        lightSegment(bits[5] == '1', "|", " ");
        lightSegment(bits[6] == '1', "_", " ");
        lightSegment(bits[1] == '1', "|\n", " \n");
        lightSegment(bits[4] == '1', "|", " ");
        lightSegment(bits[3] == '1', "_", " ");
        lightSegment(bits[2] == '1', "|\n", " \n");
    }

    private static void lightSegment(boolean on, String onValue, String offValue) {
        System.out.print(on ? onValue : offValue);
        try {
            Thread.sleep(0);
        }
        catch (InterruptedException e) {
            e.printStackTrace();
        }
    }
    private static int encode(int digit) {
       return encodings.containsKey(digit) ? encodings.get(digit) : 0x00;
    }
   public static void main(String[] args) throws Exception {
           Scanner inr = new Scanner(System.in);
	      int n = inr.nextInt();
           printDigit(n);
    }
}

These are answers for Programming In Java NPTEL Week 8 Assignment

All Weeks of Programming In Java: https://progies.in/answers/nptel/programming-in-java

More NPTEL Solutions: https://progies.in/answers/nptel


* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first.



These are answers for Programming In Java NPTEL Week 8 Assignment