Soft Skills NPTEL Week 2 Assignment Solutions

                     

Course Name: Soft Skills NPTEL

Link of course: Click Here

These are solutions for Soft Skills NPTEL Week 2 Assignment


Q1. Through the area known as the unknown self, as propagated by Joe and Harry, we can have a self-discovery.

a. True
b. False

Answer:- a


Q2. Non-verbal communications are spontaneous compared to verbal communication.

a. True
b. False

Answer:- a


Q3. Voicemail is a storage device since information can be printed.

a. True
b. False

Answer:- a


Q4. If a message is delivered with a squinted eye, the message tends to become positive.

a. True
b. False

Answer:- b


Q5. The use of flat hands during communication symbolizes boredom.

a. True
b. False

Answer:- a


These are solutions for Soft Skills NPTEL Week 2 Assignment


Q6. Teleconferencing is not an alternative to face-to-face meetings.

a. False
b. True

Answer:- a


Q7. The rise and fall of our voices during communication can be termed as intonation during a presentation.

a. True
b. False

Answer:- a


These are solutions for Soft Skills NPTEL Week 2 Assignment


Q8. Who among the following is the author of the famous book “The Power of Positive Thinking”?

a. William Faulkner
b. Norman Vincent Peale
c. William James
d. Dr. Eric Berne

Answer:- b


Q9. A person thinks that it is he who matters and not others and says “I’m okay, you are not okay…”.  To which category of personality does such a person belong?

a. Introvert
b. Imposing
c. Positive
d. Negative

Answer:- b


Q10. Johari Window functions to illustrate and improve self-awareness and mental understanding. How many parts does the Johari Window have?

a. Four
b. Seven
c. Five
d. Six

Answer:- a


These are solutions for Soft Skills NPTEL Week 2 Assignment


Q11. In telephonic communication, if a person is calling or giving information to somebody or seeking information from somebody, which two of the following are mandatory?

a. Figurative language
b. Courtesy
c. Clarity of Voice
d. Ambiguity

Answer:- b, c


Q12. “Men trust their ears less than their eyes”.  Who among the following is credited with this quote?

a. Socrates
b. Aristotle
c. Homer
d. Herodotus

Answer:- d


Q13. Our voice plays a very significant role during an oral communication. Which of the following impedes our oral communication?

a. Silence and pauses
b. Nasalization
c. Pitch
d. Both A&B

Answer:- b


Q14. Which one of the following do/doesn’t form part of kinesics?

a.Hands
b. Eyes
c. Odour
d. Scowl

Answer:- c


Q15. Majority of speakers use pitch variation during a speaking situation.  is mandatory to make our speech effective. Which of the following is not true about Pitch- variations?

a. Pitch variations convey feelings.
b. Pitch changes are called inflexions.
c. Vocal cords vibrate in the production of sounds.
d. Speech with variation tends to confuse listeners.

Answer:- d


These are solutions for Soft Skills NPTEL Week 2 Assignment

All Weeks of Soft Skills: Click Here

More NPTEL Solutions: Click me


* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first.


These are solutions for Soft Skills NPTEL Week 2 Assignment