Soft Skills NPTEL Week 5 Assignment Solutions

                     

Course Name: Soft Skills NPTEL

Link of course: Click Here

These are solutions for Soft Skills NPTEL Week 5 Assignment Solutions


Q1. In business, good writing is that which is clear, concise, and plain.
a. True
b. False

Answer: a. True


Q2. A letter report and a memo are similar in internal and external circulation.
a. True
b. False

Answer: b. False


Q3. Semantic gap decreases the chances of a communication breakdown.
a. True
b. False

Answer: b. False


These are solutions for Soft Skills NPTEL Week 5 Assignment Solutions


Q4. Communication breakdown between two people may have differences in perception.
a. True
b. False

Answer: a. True


Q5. Directness is one of the features of effective writing.
a. True
b. False

Answer: a. True


Q6. A step in the communication process which blocks, restricts, or interferes with the smooth flow of messages is known as:
a. Communication breakdown
b. Communication speed
c. Communication flow
d. Communication channels
Answer: a. Communication breakdown


These are solutions for Soft Skills NPTEL Week 5 Assignment Solutions


Q7. “The difference between the right word and the almost right word is the difference between lightning and a lightning bug.”
The quote mentioned above belongs to:

a. Virginia Woolf
b. Mark Twain
c. Toni Morrison
d. Charles Dicken

Answer: b. Mark Twain


Q8. Which one of the following is not the best way to overcome communication breakdown?
a. Facilitating feedback
b. Selecting the right word
c. Being ruthless while communicating
d. Selecting the most suitable medium

Answer: c. Being ruthless while communicating


Q9. Which one of the following is not a feature of effective writing?
a. Directness
b. Easy to understand language
c. Choice of proper words
d. Using flowery expressions

Answer: d. Using flowery expressions


These are solutions for Soft Skills NPTEL Week 5 Assignment Solutions


Q10. Which one of the following is/are the characteristics of advance writing?
a. Conceptualizing
b. Researching
c. Drafting
d. All of the Above

Answer: d. All of the Above


Q11. A research article does not include__________.
a. business reports
b. journal articles

Answer: a. business reports


Q12. ______________ pattern is one of the best related to the categorical pattern of writing used in an organization.
a. Casual
b. Topical

Answer: b. Topical


These are solutions for Soft Skills NPTEL Week 5 Assignment Solutions


Q13. Lighting and climatic conditions are the ____________ types of distractions.
a. emotional
b. physical

Answer: b. physical


Q14. Organizational communication breakdown occurs because of _____________ attitudes of employees in the organization.
a. negative
b. positive

Answer: a. negative


Q15. An act of plagiarism comes under the __________ form of communication breakdown.
a. judicial
b. ethical

Answer: a. judicial


These are solutions for Soft Skills NPTEL Week 5 Assignment Solutions

All Weeks of Soft Skills: https://progies.in/answers/nptel/soft-skills

More NPTEL Solutions: https://progies.in/answers/nptel


* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first.


These are solutions for Soft Skills NPTEL Week 5 Assignment Solutions