Soft Skills NPTEL Week 9 Assignment Solutions

                     

Course Name: Soft Skills NPTEL

Link of course: Click Here

These are solutions for Soft Skills NPTEL Week 9 Assignment Solutions


Q1) Which one of the following is not a trait of leadership?
a. Enthusiasm
b. Charisma
c. Indecision
d. Assertiveness

Answer: c. Indecision


Q2) A leadership style in which one person makes all the decisions and takes relatively few inputs from the rest of the group is called
a. Laissez-faire
b. Democratic
c. Transactional
d. Autocratic

Answer: d. Autocratic


Q3) Who developed the “Least Preferred Co-Worker (LPC) Scale” to measure leadership style?
a. Fiedler
b. Bloom
c. Likert
d. Freud

Answer: a. Fiedler


These are solutions for Soft Skills NPTEL Week 9 Assignment Solutions


Q4) Which one of the following qualities should be shown by a participant during a group discussion?
a. Dominance
b. Ignorance
c. Subjectivity
d. Flexibility

Answer: d. Flexibility


Q5) Which one of the following is not evaluated during a group discussion?
a. Candidate’s awareness
b. Leadership
c. Hypocrisy
d. Clarity of thoughts

Answer: c. Hypocrisy


Q6) The sole purpose of a group discussion is to check the candidate’s fluency.
a. True
b. False

Answer: b. False


These are solutions for Soft Skills NPTEL Week 9 Assignment Solutions


Q7) Employees should be considered as more than just a means to a goal.
a. True
b. False

Answer: a. True


Q8) Effective leadership is always task-oriented.
a. True
b. False

Answer: a. True


Q9) A meeting without an agenda is like a journey without a destination.
a. True
b. False

Answer: a. True


These are solutions for Soft Skills NPTEL Week 9 Assignment Solutions


Q10) Every group discussion should aim at a logical conclusion.
a. True
b. False

Answer: a. True


Q11) _____________ are written records of what was transacted at a meeting.
a. Notes
b. Minutes

Answer: b. Minutes


Q12) A _________ leader influences people by their ability to communicate and persuade.
a. visionary
b. charismatic

Answer: b. charismatic


These are solutions for Soft Skills NPTEL Week 9 Assignment Solutions


Q13) __________ leadership is a style of leadership that encourages individuals to transcend their self-interests for a larger cause.
a. Transactional
b. Transformational

Answer: b. Transformational


Q14) Charismatic leaders present themselves as agents of ____________ change.
a. radical
b. superficial

Answer: a. radical


Q15) _________ leaders are not supposed to appreciate individuals in public.
a. Japanese
b. Dutch

Answer: b. Dutch


These are solutions for Soft Skills NPTEL Week 9 Assignment Solutions

All Weeks of Soft Skills: https://progies.in/answers/nptel/soft-skills

More NPTEL Solutions: https://progies.in/answers/nptel


* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first.


These are solutions for Soft Skills NPTEL Week 9 Assignment Solutions