The Joy of Computing using Python Week 4 Assignment

                     

Course name: The Joy of Computing Using Python

Link to Enroll: Click here

This is an assignment for The Joy of Computing using Python Week 4 Assignment


Q1. Which of the following statements are true regarding the Magic Squares? (N = Number of rows or columns)
a. A Magic Square is always a square matrix.
b. A Magic Square can or cannot be a square matrix.
c. The Sum of each row and each column is N(N+1)/2
d. The Sum of each row and each column is N(N2 +1)/2.

Answer: a, d


Q2. What will be the output of the following code?
a. This is a sentence.
b. Error
c. No output
d. The program will not run

Answer: c


Q3. A perfect number is a number in which the sum of its proper divisors is equal to that number. For example, 6 is a perfect number as the sum of its divisors 1,2,3 is equal to 6. Which function returns True if the number is perfect?

Answer: a


This is an assignment for The Joy of Computing using Python Week 4 Assignment


Q4. Suppose there is a movie with 3 letters, how many combinations of names are possible?
a. 26
b. 676
c. 17576
d. 456976

Answer: c


Q5. What are the possible outputs of the following program?
a. Any number in the range between 0,4 (Both inclusive).
b. Any number in the range between 1,4 (Both inclusive).
c. Any number in the range between 0,5 (Both inclusive).
d. Any number in the range between 1,5 (Both inclusive).

Answer: a


Q6. Birthday Paradox can be simulated with approximately _______ people.
a. 365
b. 100
c. 40
d. 20

Answer: d


This is an assignment for The Joy of Computing using Python Week 4 Assignment


Q7. What is the command to print the last result of the ipython console?
a. ‘’
b. –
c. _
d. \\

Answer: c


Q8. What will be the output of the following program?
a. Passenger, Starwars
b. spiderman, jumanji
c. spiderman, jumanji, Passenger, Starwars?
d. spiderman, Starwars

Answer: b


This is an assignment for The Joy of Computing using Python Week 4 Assignment


Q9. In the ‘Dobble Game’, if there are 8 objects on 1 card and 10 objects on another, how many comparisons are possible?
a. 8
b. 10
c. 18
d. 80

Answer: d


Q10. What will be the output of the following code?
a. Display the number of consonants and name of the movie.
b. Display the number of letters and name of the movie.
c. Display the number of vowels and name of the movie.
d. Display the number of special characters and name of the movie.

Answer: c


This is an assignment for The Joy of Computing using Python Week 4 Assignment


Python Assignment 4 Programming Solutions

Question 1
Take two numbers N and K as an input. Create a list L of length N and initialize it with zeros. Change the value to 1 of even indexes if k is even, otherwise change the value of odd indexes. Print list L in the end.(Consider 0 as even)
Input:
N
K
Output:
A list L
Example-
Input:
5
2
Output:
[1, 0, 1, 0, 1]

Solution:

N=int(input())
K=int(input())

L= []

if K%2!=0:
  for i in range(N):
    if i%2==0:
      L.append(0)
    else:
      L.append(1)

else:
  for i in range(N):
    if i%2!=0:
      L.append(0)
    else:
      L.append(1)

print(L, end="")

This is an assignment for The Joy of Computing using Python Week 4 Assignment


Question 2
Write a program to take string S as an input and replace all vowels by *. Also print the modified string.
Input
A string S
Output
Modified string

Solution:

S=input()
v=list('aeiou')
a=""
for i in S:
  if  i.lower() in v:
    a=a+'*'
  else:
    a=a+i
print(a,end="")

This is an assignment for The Joy of Computing using Python Week 4 Assignment


Question 3
Write a program to take an integer N as an input and display the pattern

Solution:

N=int(input())
for i in range(N):
    for j in range(i+1):
         print('* ',end="")
    print()
for i in range(N-1,0,-1):
    for j in range(i):
        print("* ",end="")
    if j!=0:
        print()

This is an assignment for The Joy of Computing using Python Week 4 Assignment

More Weeks solutions of this course: https://progies.in/answers/nptel/the-joy-of-computing-using-python

More NPTEL Solution: https://progies.in/answers/nptel


* The material and content uploaded on this website are for general information and reference purposes only. Please do it by your own first.


This is an assignment for The Joy of Computing using Python Week 4 Assignment